Stosowanie ich w samochodach to rozrzutność Podstawową zaletą takiego akumulatora jest fakt, że nie ma możliwości żeby coś się z niego wylało czy "parowało" dlatego są powszechnie stosowane np. na jachtach.
Panie/Panowie a ja mam takie pytanko.
Otóż "padł" mi aku. Posiadałem aku który miał napisane:
20HR 84 800A
CCA 800A
EN CCA 760A
Zupełnie nie wiem jaki teraz kupić.
Piszecie o 77Ah a w ASO polecili mi 90Ah i 800A za 930zł!!
Autko jak w topicu rok 2007.
Jedyne co zauważyłem to to że mam lewy plus i z tego co zdążyłem się dowiedzieć będzie problem z aku. Oczywiście mogę kupić prawy plus i spróbować obrócić ale jeśli nie będzie pasował (za krótkie kable) to zostaję z aku (brak możliwości zwrotu).
Pomóżcie może ktoś miał taki sam problem i poda rozwiązanie, za co z góry będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Jakim cudem masz lewy plus? po FL bieguny aku się zmieniły?
Jeśli nie to powinieneś mieć prawy plus to znaczy prawy patrząc na aku od strony biegunów, który jest po lewej stronie patrząc na aku zamontowany w aucie patrząc od przodu auta - tak to wyglada w mojej
Jasno to opisałem :?:
Aku z odwrotnymi biegunami raczej nie podejdzie - nie starczy przewodów.
Panie/Panowie a ja mam takie pytanko.
Otóż "padł" mi aku. Posiadałem aku który miał napisane:
20HR 84 800A
CCA 800A
EN CCA 760A
Zupełnie nie wiem jaki teraz kupić.
Piszecie o 77Ah a w ASO polecili mi 90Ah i 800A za 930zł!!
Autko jak w topicu rok 2007.
Jedyne co zauważyłem to to że mam lewy plus i z tego co zdążyłem się dowiedzieć będzie problem z aku. Oczywiście mogę kupić prawy plus i spróbować obrócić ale jeśli nie będzie pasował (za krótkie kable) to zostaję z aku (brak możliwości zwrotu).
Pomóżcie może ktoś miał taki sam problem i poda rozwiązanie, za co z góry będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Potrzebujesz akumulator 70-80Ah, z prądem rozruchowym 700-800A (wg. EN), + z prawej.
Akumulator do twojej Ave powinien mieć rozmiary max 278mm długości, 175mm szerokości i 190mm wysokości. Bardzo dobre akumulatory boscha czy varty o tych parametrach kupisz za 300-350zł.
Plus z prawej oznacza, że jak wyjmiesz aku z samochodu, postawisz przed sobą zaciskami do siebie, to masz plus po prawej. Plus po prawej masz we wszystkich Avensisach i nie ma żadnego problemu z dostaniem takiego AKU.
Jakim cudem masz lewy plus? po FL bieguny aku się zmieniły?
Jeśli nie to powinieneś mieć prawy plus to znaczy prawy patrząc na aku od strony biegunów, który jest po lewej stronie patrząc na aku zamontowany w aucie patrząc od przodu auta - tak to wyglada w mojej
Jasno to opisałem :?:
Aku z odwrotnymi biegunami raczej nie podejdzie - nie starczy przewodów.
Dość jasno się wyraziłeś i wynika z tego że tylko narobilem zamieszania. W błąd wprowadziła mnie naklejka na aku. Oczywiście mam prawy plus. Skłaniam się do zakupu 77Ah i 760A albo 85Ah i 800A. Co lepiej? No i jaką firmę wybrać? Centra Bosch czy coś innego? Pzdr.
Rok temu wymieniłem na Vartę Silver Dynamic 74Ah, 750A (380zł) i daje radę, ale teraz słyszałem dużo dobrego o firmie Westa/Force i do drugiego auta taki zamierzam zakupić.
moja avka ma akumulator varta 70Ah 340A DIN 570A EN/SAE. ostatnio na mrozie -10 stopni nie chaiała odpalić dopiero jak podłączyliśmy ją kablami pod auto mojego brata wtedy odpaliła od razu. czy przypadkiem ten akumulator nie jest za słaby na ten samochód? proszę o jakieś porady.
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-28, 15:12
Według konfiguratora Varty powinieneś mieć 80-85Ah, więc trochę przymało.
zukes [Usunięty]
Wysłany: 2014-11-06, 14:44 Tylko nie Centra Futura
Nie kupujcie i nie montujcie w swoich Toyotach akumulatorów Centra Futura.
Dlaczego?
Toyota Motor Poland podaje poprawne wartości napięcia ładowania dla Toyota Avensis jako przedział od 12.9V do 14.9V.
Natomiast producent akumulatorów w swojej karcie katalogowej podaje 13.9V do 14.4V +groźby że jak nie zachowamy przedziału ich akumulator padnie.
Jednym słowem nawet laik widzi, Centra Futura dla Toyoty się nie nadaje.
Tak się też dzieje i wasze 3 letnie gwarancje w toalecie możecie sobie powiesić.
[ Dodano: 2015-04-13, 15:26 ]
Jeśli kupicie akumulator Centry to 100% będziecie miec problem. U mnie padł po 2 latach. Producent stwierdził że Toyota ma za niskie napięcie ładowania. Wedlug seriwsu napięcie ładowania jest książkowe. Podrążyłem temat i faktycznie producent Exide wymaga wyższego niż Toyota daje napięcia ładowania.
W sumie dobry pomysł.
Ja mam już ok 4 czy 5 lat, ale akumulator prawie jak "trup". Kable rozruchowe i przyjaciel przed domem pomagał mi. Po wypłacie będę kupował.
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2020-02-12, 14:42
Do tego modelu autka dobry byłby też taki akumulator Bosch: (regulamin, reklama) Wielu ludzi go chwali, dobrze kręci i sprawdza się dobrze nawet w niskich temperaturach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum