Wysłany: 2011-06-22, 14:18 [Avensis T25] Co robić po odłączeniu akumulatora?
W moim aucie trzeba było na 6h odłączyć akumulator. Co (i czy) muszę teraz zrobić? Zegar już przestawiłem, radio nastroiłem, szyby zaprogramowałem... Czy muszę coś adaptować komputerem ewentualnie wykonać jakiś "czary"?
czy po wymianie akumulatora konieczna jest wizyta w serwisie w celu skaswoania jakichs bledow? myslalem, ze wymiana akumulatora nie powoduje zadnych problemow z zadzialaniem auta. z tago co sie dowiadywalem to w serwisie mowili ze moze byc problem z radiem, ale mam do niego kod. czy potrzeba cos jeszcze wiecej robic? lub ponownie ustawiac?
Nie, skasuje się pamięć komputera pokładowego, zakodowane stacje w radiu, godzina i tyle. Reszta będzie działać bez zarzutu. Mając kod do radia możesz bez problemu działać z wymianą aku
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Maniek73, nie zawsze radio zażąda kodu. U mnie przy wymianie akumulatora nie było takiej potrzeby. Kod musisz mieć w papierach. Jakaś instrukcja od radia?
Standartowe radio w T25 nie ma żadnego kodu. Odlaczalem i wymienialem aku kilka razy i wyciagalem radio z deski i nigdy zadnego kodu nie musialem wpisywac
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2011-12-22, 16:59
u mnie po dzwonie w maju tego roku auto stało u "doktora" ponad 10 dni bez aku i po ponownym podpięciu prądu wszystko odpaliło od 1 strzału bez wprowadzania jakichkolwiek kodów
nie trzeba żadnego kodu ja zmieniałem radio i tez nic nie musiałem wpisywać
_________________ Jeśli Ci pomogłem to klikaj "pomógł" - tak niewiele za tak wiele
KrzyAve [Usunięty]
Wysłany: 2012-02-06, 19:50
Po odłączeniu aku ( i ponownym podłączeniu) nic się dzieje i śmiało można jeździć - rzadko kiedy widać różnice.
Tylko tak jak jeden z kolegów wspominał powyżej powinno się odpalić samochód i zostawić do nagrzania silnika (włączenia wentylatora). Komputer sam się ustawia.
Dotyczy to praktycznie każdego samochodu, nie tylko TOYOTY
Po dłuższym odłaczeniu aku przestał mi działać komputer pokładowy (ten od spalania itp. nad radiem) na wyświetlaczu nic się nie pokazuje;
zauważyłem też że szyby działają "inaczej" tzn. opuszczaja się i podnoszą tylko kiedy trzymam przycisk- wcześniej chodziły przy jednokrotnym naciśnieciu.
Wróci to samo do normy jak koledzy pisali po właczeniu wiatraka ?
Szyby musisz zaprogramować żeby działały jak poprzednio. Prosty sposób: opuszczasz szybę kierowcy do końca i trzymasz klawisz aż usłyszysz pyknięcie i analogicznie z podnoszeniem. Nie pamiętam już czy trzeba robić tak wszystkie szyby czy tylko kierowcy. Bagażnik w liftbacku żeby otworzyć po ponownym podłączeniu akumulatora trzeba potraktować pilotem. Zamknąć i otworzyć> Jak w kombiaku jest nie wiem.
Co do komputera to sprawdź bezpieczniki bo powinien Ci wystartować normalnie. Ewentualnie przyciśnij dłużej pokrętło od kompa bo może ustawił wyświetlacz w spoczynek. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Z szybami poszło gładko
Niestety wyswietlacz kompa nadal martwy- jedynie podświetlaja się klawisze od menu;
posprawdzałem wszystkie bezpieczniki tak w komorze silnika jak w kabinie i wszystkie OK.
Brak reakcji na naciskanie jakiegokolwiek klawisza.
Tu mam pyt.: czy kompa można było wyłaczyć jakoś ręcznie z tych klawiszy czy się z automatu włacza po przekręceniu stacyjki (tak bylo u mnie).
Jakieś pomysły jeszcze co sprawdzić :?:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum