witam ponownie, niestety jestem już pewny że mam turbo do wymiany dziś kolega mi sprawdził komputerem i pokazało, że nie sprawne sa łopatki turbiny. dokładnie nie wiem co było bo u mechanika była moja dziewczyna a ona niestety wie że jeżdzi srebrnyą avensis i tyle. Mój gwizd zmienił nieco dzwięk na mokry gwizd (jak by do gwizdka nalał wody) tak mi sie wydaje. jutro bede jechał do domu to nagram film i puszczę. Nadal mi nie bierze oleju ale zaczyna coś podkapcac ale to podejżewam od jazdy 80km/h bo tak już miałem kiedyś.
Teraz mam problem bo nie wiem czy mam kupowac używkę czy dac do regeneracji. opinie sa podzielone bardzo.
Co sprawdził komputerem i co pokazało dokładnie. Robił jakieś testy drogowe? Niesprawne czyli nie działaja tak jak powinny. Jest druga opcja Możesz sam je rozruszać najlepiej przed jazdą. Na turbinie jest taka gruszka i w nia wpiety jest taki cienki wężyk, za ta gruszka idzie taka sztanga która do niej jest przypieta i ona idzie w stronę kabiny pasażera. Na sam koniec tej sztangi włóz rękę i naciskaj ją do siebie, poczujesz jak zaczyna się coś ruszać w turbo. w taki sposób rozruszasz łopatki, następnie odpal furę i poganiaj ja troszkę i zobacz czy się polepszy. Turbo ze zmienna geometria nie wolno tak jeżdzić trzeba popiłować trochę te auto żeby te łopatki się nie zastojały 8-) Zrób te testy drogowe i zobacz jak pompuje te turbo to bedzie mozna cos zdiagnozować dalej.
_________________ TOYOTA AVENSIS POCZUCIE NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
niestety ciężko chodzi łopatki pewnie się zapiekły w dodatku z silnika ubyło troszkę oleju od strony filtra znowusz kałuża oleju śrubokrętem sprawdziłem luzy wirnika i niestety są poprzeczne i wzdłużne czy wielkie nie wiem bo nie mam porównania ale chyba spore. w dodatku jak silnik jest zimny po dodaniu gazu słychać jakby łożyska wołały o pomoc, pozostaje mi decyzja co do zakupu nowej czy używanej czy regeneracja. muszę się zastanowić i zobaczyć czy mogę sprzedać samochód (czas eksploatacji na firmę kiedy się kończy).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum