Podążając tym tropem to stosowanie żarówek +30% jest jeszcze bardziej bez sensu, bo zmiana nie powinna być wcale zauważona, a płaci się 2-3 razy tyle, co za zwykłą żarówkę
Pogubilem sie juz troche a wiec jakie zarowki beda najlepsze cena nie gra roli
_________________ Bo życie zaczyna sie po 3 biegu...
piokli [Usunięty]
Wysłany: 2011-03-21, 18:00
mendrek_kola napisał/a:
jakie zarowki beda najlepsze cena nie gra roli
Jeżeli możesz wydawać ok. 300zł rocznie na żarówki i lubisz co kila miesięcy je wymieniać to kup markowe +90% (np. Osram Night Breaker PLUS Extra Lifetime)
Jeżeli możesz wydawać na żarówki ok. 30zł rocznie i lubisz wymieniać je nie częściej niż raz na rok to kup markowe +30% (np. Philips Premium +30%)
"Osram Night Breaker PLUS Extra Lifetime" będą dawały troszkę więcej światła niż "Philips Premium +30%", będą rocznie kosztowały 10x więcej i będziesz je wymieniał 4x częściej.
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.6 16V VVTi benzyna
Rok: 2008
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-03-21, 20:35
RAFAŁ napisał/a:
sprzedaje żarówki i na wszystkich typach jeździłem przed kupnem trzeba jasno określić swoje wymagania i mogę powiedzieć, że dla mnie prawie nie ma różnicy między zwykłymi i +30%, a różnica w cenie jest trzykrotna.
Uważasz że to ściema. Że te +30% nic nie daje ? My takie kupiliśmy do Opla za ok. 55 zł komplet a później podobne znalazł na allegro za ok. 40 zł.
Odpowiadam, o tutaj 3 posty wyżej, albo napiszę jeszcze raz dokładniej:
1 raz w roku za 2 żarówki po 15zł = 30zł na rok
4-5 razy w roku za 2 żarówki po 33zł = ~300zł na rok
Przeczytaj na kartach producenta, jaki średni czas życia żarówek deklaruje dla żarówek normalnych, +30%, +50%, +90% i nie opowiadaj, że te najbardziej wysilone wytrzymują 6 miesięcy, bo ani w moim samochodzie, ani w samochodach moich kumpli nie wytrzymywały średnio więcej jak 2-3 miesiące. Może jak masz na zaciskach żarówek w samochodzie 12V to wtedy wytrzymają pół roku.
A główna teza moich wypowiedzi cały czas jest taka sama:
opowiadanie, że żarówki "+90%" dają 90% więcej światła jest KŁAMSTWEM
i dodatkowo przez około 10 krotnie większy koszt jest wyłudzaniem pieniędzy, za sprzedaż złudzeń, że zasięg światła nam się prawie podwoi.
Nie będę już więcej powtarzał tych samych oczywistych rzeczy.
Philips Premium mi wystarcza. 16zł kosztował i ma jakieś +30% niby światła. Długo mi wytrzymuje.
A co do tych procentów. Są testy żarówek. I tak patrzę w drugi link w googlach na stronkę AŚ test żarówek H7, taki Bosch plus 50 ma 88 luxów, a Bosch PureLight ma 80 luxów. Jak jeszcze dobrze pamiętam matematykę to jest 10% różnicy. Gdzie pozostałe 40? czyżby w cenie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum