Toyota Avensis
Reklama Regulamin Regulamin Szukaj Szukaj Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia Avensis Download Pliki Avensis
 Ogłoszenie 

Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj z dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

opony aut części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[Avensis T22] V max
Autor Wiadomość
kris1610 
Natret

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-08-19, 08:38   

Powrót z wakacji Wjazd na autostrade A1 i łapanka z Fordem Cougar czy jakos tak. U mnie licznik zatrzymał się na 200km/h długo tak nie cisnąłem szkoda mi silnika. ale jak zwolniłem do 130km/h to strasznie się auto "wlokło" :mrgreen:

ASO Avensis 

Silnik: 2.0 16V benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
jarojk 
Nowy Klubowicz

Typ: Avensis T22
Rok: 2001
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2011-09-07, 10:44   

t22 d4d 215000 przebiegu 200 km/h i ani grama szybciej - z tylu czarna zadyma

ASO Avensis 

Goodfornothing 
Nowy Klubowicz

Typ: Avensis T27
Rok: 2010
Wysłany: 2011-09-09, 10:13   

Schwefel napisał/a:
Goodfornothing napisał/a:
219km/h licznik, 213km/h gps.

To wersja z DPF czy jeszcze bez?

Wersja bez DPF. Z filtrem cząstek by tyle nie poszła.

szuwar 
Nowy Klubowicz

Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2008
Wysłany: 2012-03-14, 04:22   

mm napisał/a:
Panowie, nie piszcie o tym, że nawigacja jest dokładniejsza od liczników bo to bajka (choć nie mówię, że liczniki są pod tym względem idealne). Wystarczy zastanowic się nad zasadą pomiaru prędkości w nawigacji. Nie chodzi tutaj wcale o czas dotarcia sygnału z satelity. Rzecz w tym, że nawigacja podaje prędość poruszania się obiektu w idealnym poziomie. Jak wiadomo drogi nigdy, no może prawie nigdy nie są idealnie poziome. Za każdym razem kiedy samochód pokonuje jakieś wzniesienia, nawet stosunkowo niewielkie, prędkość podawana przez nawigację będzie mniejsza. Podobnie może być z niewielkimi zakrętami - nawigacja może ich "niezauważać" i obliczać prędkość przejazdu po prostym odcinku. Tak więc porównanie dokładności między nawigacją i licznikiem zdecydowanie przemawia za licznikiem samochodowym!!!

Nic bardziej mylnego.

Pomiar wykonywany przez nawigację jest z całą pewnością dużo dokładniejszy od prędkościomierza. Nawigacja liczy to dokładnie z definicji prędkości - dzieląc przejechany dystans przez czas, jaki to zajęło. Jeżeli pomiędzy kolejnymi odświeżeniami wyświetlanej prędkości auto nie przyspiesza ani nie zwalnia, pomiar jest obarczony tylko dokładnością określenia pozycji (z dokładnym pomiarem czasu przez nawigację nie ma problemu). Pozycja z kolei musi być dokładnie określana przez nawigację (tzn. zczytywana z GPSa, a następnie precyzyjnie korygowana przez oprogramowanie), bo na tym opiera się jej działanie; gdyby tak nie było, podczas jazdy ze stałą prędkością albo prędkość podawana przez nawigację "pływałaby" ciągle w górę i w dół, albo nasza pozycja w stosunku do mapy ciągle "spóźniałaby" się lub "śpieszyła".

Co do wpływu wzniesień na pomiar prędkosci przez nawigację, to ze względu na to, że pokonywana droga "w poziomie" jest nieporównanie większa od tej "w pionie", błąd jest pomijalny. To samo dotyczy zakrętów - ze względu na to, że pomiar przejechanego dystansu jest wykonywany stosunkowo często (pewnie gdzieś raz na sekundę), droga po łuku, pokonana pomiędzy kolejnymi pomiarami, jest tak niewiele dłuższa od drogi "na wprost", że wpływ tego na wynik jest również pomijalny.

Z kolei prędkościomierz (taki zwykły, wskazówkowy) pokazuje tylko "analogową intepretację" częstotliwości impulsów na wale napędowym. To daje przybliżenie prędkości pojazdu, ale jest mnóstwo czynników, które wpływają na wskazania: przede wszystkim kalibracja układu prędkościomierza, ale też rozmiar ogumienia, stopień jego zużycia, ciśnienie w oponach, obciążenie, itd.

Niestety w mojej T25 z 2008 roku prędkościomierz zawyża prędkość w sposób dość drastyczny - przy 50 km/h pokazuje 57, a przy 130 km/h wskazówka stoi na 141 :-(

ASO Avensis 

korba76 
Nowy Klubowicz

Silnik: 2.2 D-CAT diesel
Rok: 2005
Wysłany: 2012-03-14, 17:01   v max

witam ja swoim d-catem 177km zamykam licznik

Krzysztof83
[Usunięty]

Wysłany: 2012-03-14, 22:08   

Mi ze swojej avki w 5 nieotyłych osób, bez bagażu na autostradzie do Gdańska 210km/h :-D - wskaz licznikowy.
Na trasie u zachodniego sąsiada 2 osoby+ średni bagaż 214km/h :mrgreen: - wskaz licznikowy.
A do 200km/h zawsze idzie, później trzeba ją bujać :-P

Ale na co dzień to jej tak nie katuję, trochę mi szkoda...

a tu filmik, ale tego z 214km/h nie nagrałem niestety, tu 210 https://www.youtube.com/w...WY&feature=plcp

ASO Avensis 

Odpowiedz do tematu