Wysłany: 2011-09-06, 17:10 [Avensis T22] Toyota Avensis 2.0TD Pomocy nie wiem co to za
Witam mój pierwszy post na forum i proszę o pomoc.
Od jakichś dwóch tygodni zapaliła mi się taka kontrolka na desce rozdzielczej i cały czas się świeci. Pomóżcie bo ja nie mam zielonego pojęcia co oznacza i czego szukać w necie.
Jest to lampka ostrzegawcza filtra paliwa.Wskazuje,ze w filtrze zebrała się woda.Po zaświeceniu tej kontrolki należy:umieścić małe naczynie pod filtrem paliwa,obrócić korek spustowy pod filtrem o 2-2,5 obrotu(większe odkręcenie spowoduje przeciekanie wokół korka)następnie poruszać pompką zastrzykową aż zacznie wypływać z filtra paliwo i po usunięciu wody zakręcić korek.Do tych czynności nie używać żadnych narzędzi!!!!!
Dzięki wszystkim za pomoc. W filtrze było duuużo wody i brudu. Jest tak jak mówił ZBYSZEK66 Dzięki.
Tyle że ja wykręciłem cały filtr i wylałem wszystko. Przepłukałem filtr i wsadziłem ten sam, ale bez obaw wymienię go na nowy tylko poczekam jak ten syf z baku do końca zleci.
Miałem ten sam problem w tym tygodniu ;/ Wymieniłem filtr i jest wszystko okej. Zamontowałem filtr sędziszów mam nadzieje że będzie się sprawował dobrze
Ale wiecie jakie są przyczyny tego problemu z wodą w filtrze? Czy to koniecznie musi oznaczać że tankowane było rozwodnione paliwo? Bo chcę uniknąć tego problemu w przyszłości jedyna rada zmienić stacje czy jeszcze coś? Może jest też coś nie tak z moimi przewodami paliwowymi, bo oprócz wody było dużo syfu ;/
Woda w filtrze niekoniecznie oznacza chrzczone paliwo. Naturalnym procesem jest skraplanie się wody na ściankach baku paliwa na wskutek zmian temperatury (ten sam efekt widać na szybach). Na szczeście filtr jest skonstruowany w ten sposób że łatwo go opróżnić i chroni silnik przed wodą.
Niestety problemu tego nie da się uniknąć. Prawa fizyki.
Witam Panowie, dziś mam ten sam problem. Świeci mi się lampka tego samego typu co jest na obrazku (czyli filtra paliwa). Czytając Wasze forum proponujecie zmianę stacji benzynowej. Jaką polecacie? Ponieważ od 7 lat tankuję na stacji Orlen. Jutro podchodzę do zaleceń ZBYSZKA66, czyli odkręcenie korka spustowego i wypompowania wody. Ponieważ mam jeszcze prawie pół baku paliwa nie chcę tym paliwem zanieczyścić nowego filtra. Jeżeli zda to egzamin wyjadę te paliwo do końca i dopiero zamontuje nowy filtr paliwa. Napiszę jak udała mi się ta operacja.
odkręć korek w filtrze paliwa i spuść wodę z filtra. jak to nie pomoże to wtedy martw się bakiem. ta kontrolka pokazuje, że woda w filtrze się zebrała a nie w baku
Po odkręceniu korka nie stwierdziłem obecności wody wypływała sama ropa. Światełko święci się nadal. Pozostałe stany płyn w chłodnicy jest dobry, płyn hamulcowy jest dobry, stan oleju jest dobry. Czy jazda z tym światełkiem jest bezpieczna? Dodam, że sygnalizacja wyłącza się podczas uruchomienia silnika. A może szukać elektryka?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum