Witam, czy w Toyocie były montowane jakieś podgrzewacze, np. Filtra paliwa, płynu chłodniczego, spryskiwaczy lub wkładek zamków? Wiem że lusterka, tylna szyba, przednia na wysokości wycieraczek i siedzenia bywają podgrzewane ale chodzi mi o grzałkę podgrzewającą płyn chłodniczy w silne mrozy by silnik jak najszybciej osiągnął optymalną temperaturę jakie występowały w samochodach VAG.
Podgrzewacz działa w porządku, po ok. 4 min. wskazówka temperatury na środku zegara, czyli jakieś 2 razy szybciej niż bez tego. Dzisiaj były 3 stopnie, zobaczymy jak będzie dużo chłodniej.
ok. nie wiem w końcu czy u mnie działa ten podgrzewacz czy nie. nie widzę różnicy w nagrzewaniu się silnika jak włączę magiczny guzik. nie wiem gdzie owe ustrojstwo się znajduje - ma ktoś jakieś pomysły? gdzieś w necie znalazłem, że owy guzior załącza ogrzewanie kabiny ale z układu klimatyzacji:
http://www.autocentrum.pl...ca-gazowa-9886/
Dziwnie piszą w instrukcji o tych temperaturach pracy, cytuję: "klimatyzacja wyłączona od 8 do -30 stopni, klimatyzacja włączona od 0 do -30 stopni". Z tego wynika, że klima ma być wyłączona tylko w zakresie temperatury między 8 a 0 stopni, a poniżej 0 to już obojętne. U mnie dogrzewanie działało dzisiaj przy klimie wyłączonej, 2 kreski nawiewu, a temp. 22 stopnie. Napisane jest, że jeżeli w/w warunki nie zostały spełnione to dodatkowa nagrzewnica zostanie wyłączona, więc jeżeli światełko na przycisku się świeci to działa. Jeszcze taka uwaga, słyszałem, że nie można tego tak sobie włączać i wyłączać, tylko po wyłączeniu trzeba odczekać ok.minuty żeby znowu włączyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum