Może ktoś z tego forum jest mi w stanie pomóc.
W mojej Toyocie silniczek tylnej wycieraczki jest sprawny - niestety wyrobiło się główne koło zębate w mechanizmie (w miejscu gdzie chodzi ślimak).
oczywiście są silniczki na wolnym rynku ale ceny kosmos i nie wiadomo czy w zakupionym "nowym/używanym" nie będzie występował ten sam problem.
Czy takie koło zębate można gdzieś zakupić zlecić dorobienie - myślę że ta opcja będzie kwotowo tańsza niż kupno całego silniczka.
Wyrobiło się? Starło? Czy jak? Nie spotkałem nigdy czegoś takiego. Wygląda na całe.
W załącznikach masz jak te kółko wygląda - w miejscu gdzie pracuje ślimak wyżłobione jest na ząbkach wgłębienie - efekt, ślimak w tym miejscu nie zbiera.
Myślałem aby kółko odwrócić o 180 stopni, ale po drugiej stronie kółka, (tam gdzie nie ma blaszki) jest otwór na osadzenia trzpienia tego ślimaka także obrócić się nie da :(
Nie wiem czy obrazki dobrze się wstawią, bo w podglądzie widzę że jakaś lipa.
Moim zdaniem koło się "starło", bo ślimak stał (zardzewiał trzpień wycieraczki i przestała się obracać) - uszkodził się najsłabszy element.
To ja wiem że się uszkodził najsłabszy element - szukam sposobu aby to naprawić
Owszem można kupić używkę ale koszt 350PLN odstrasza no i myśl że ten element w używce też byłby walnięty.
Pomyślałem że w dobie obrabiarek CNC można by było to dorobić - najlepiej aby dorobić takie koło zębate z metalu wtedy takie obtarcie ząbkowania jak na fotkach byłoby raczej niemożliwe.
Witam, u mnie wycieraczka działa ale mam problem z zaciekami na tylnej klapie. Obstawiam że winna jest uszczelka przy ramieniu wycieraczki, wie ktoś gdzie można to dokupić ? szukałem już chyba wszędzie i nie mogę nic wyszukać. Znalazłem jedynie to Ave t27 i t25 ale nie wiem czy któraś pasowała by do t22.
Miałem się pochwalić jak rozwiązałem problem uszkodzonego/wytartego kółka zębatego w silniczku wycieraczki tylnej.
Na tej aukcji można kupić zestaw naprawczy - kółko co prawda jest do Mercedesa, ale zaryzykowałem kupiłem zamontowałem i działa.
No i 32PLN to nie 350PLN
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum