Wysłany: 2011-04-21, 18:28 [Avensis T22] Problem z uruchamianiem silnika na gorąco.
witam.
mam taki problem, z silnikiem. podczas pierwszego zapalenia , gdy silnik jest zimny, uruchomienie jest za pierwszym razem. jednak jak podjadę kilkanaście kilometrów i zgaszę silnik to ponownie go już nie zapalę. po odczekaniu ok. 20-30 minut jak wystygnie auto, zapala odrazu. ... i tak w koło. zimny zapala, gorący nie zapala, wystygnie zapala itd.
czujnik położenia wału?
zapomniałem dodać ze objawy zaczęły się jak zjeżdżałem do garażu podziemnego z prawie pustym bakiem. zaczął się dławić silnik i gasł i od tamtej ppory tak sie dzieje że zimnhy to zapali a gorący to nie.
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-04-21, 22:25
piotr_ka napisał/a:
czujnik położenia wału?
zapomniałem dodać ze objawy zaczęły się jak zjeżdżałem do garażu podziemnego z prawie pustym bakiem. zaczął się dławić silnik i gasł i od tamtej ppory tak sie dzieje że zimnhy to zapali a gorący to nie.
więc co do tego ma czujnik położenia wału?
bo to jeden z typowych jego objawów uszkodzenia. na drugi raz jak szukasz porady to opisuj dokładnie co było wcześniej, kolego . możesz mieć przytartą pompę paliwa.
Udało się. Zakupiłem nowy czujnik w Toyocie i sam wymieniłem. Czujnik znajduje się pod silnikiem, przy kole od strony pasażera. Problem zniknął jak ręka odjął. Teraz borykam się z innym tematem, a mianowicie ze zdjęciem zapieczonych ramion wycieraczek. Ale to sprawa do innego działu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum