Witam. Po przyjściu rano do swojej ave zauważyłem pęknięcie szyby dł. około 20 cm biegnące od prawego dolnegu rogu na skos do góry. Co mogłobyć tego przyczyną?
1. Nie masz jakiś ognisk rdzy w narożnikach? Często puchnięcie rdzy doprowadza do pęknięcia przedniej szyby.
2. Może wcześniej było pęknięcie którego nie zauważyłeś i różnica temperatur dokończyła zadanie. Może kiedyś uderzył kamień w sam róg szyby i po prostu nie było tego widać.
Masz szybę z podgrzewaniem, czy zwykłą? Ja miałem podgrzewaną, ale cena 850zł zmusiła mnie do wymiany na zwykła za 450zł Pilkington. Podgrzewanie dobra rzecz zimą (przynajmniej wycieraczki się odklejają bezproblemowo, ale za tą cenę wolę częściej wymieniać pióra.
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-11-03, 23:54
Niestety pękanie przedniej szyby i rdza nad górną uszczelką to częsta usterka w tym modelu. Żeby mieć spokój na lata trzeba dobrze oczyścić całą ramę szyby i ewentualnie dach z rdzy i polakierować na nowo.
Moim skromnym zdaniem sama rdza nie może doprowadzić do pęknięcia szyby,tym bardziej w rogu,szyby są montowane na klej który jest na tyle elastyczny że niweluje nacisk puchnącej materii tlenków żelaza,nie wiem czy szyba była oryginalna czy już kiedyś wymieniana,prawdopodobnie jest to wadliwy montaż szyby,gdzieś szyba miała styczność z karoserią,szyby i tak są elastyczne i składają się z dwóch warstw,przeważnie pęka tylko jedna z warstw.
Nie ma co główkować nad rozlanym mlekiem, szybę należny wymienić i tak,a tam ci powiedzą co było przypuszczalną przyczyną.
W pewnych markach samochodów czy też modelach, jest to możliwe że korozja jest przyczyną pękania szyb, ale raczej jest wada konstrukcyjna lub technologiczna danego modelu,nie sądzę aby główną przyczyną pękania szyb była sama korozja.
Poprzednio miałem opla i pękniecie szyby było właśnie spowodowane korozją w dolnym rogu ramy. Szyba pękła przy zamykaniu klapy silnika.
Wystarczy że uszczelka źle odprowadza wodę i problem gwarantowany. Za przyjemność włożenia wstawki zapłaciłem 70 zł. Lakierować nie trzeba było. Wystarczyła farba antykorozyjna. Nic nie było widać -szyba i uszczelka zakryła wszystko.
Dodam tylko, że w wiekowych autach często się to zdarza - niezależnie od marki i modelu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum