Wysłany: 2009-09-26, 19:08 [Avensis T25] Światła do jazdy dziennej
Założyłem sobie światła na diodach SMD. Światła włączają się automatycznie po zapaleniu silnika, lub z pozycyjnymi, a wyłączają po zapaleniu mijania. A wygląda to tak:
Sam nie wiem. Mam mieszane odczucia, może dlatego, że nie lubię fajerwerków na avensis. Fakt, że zupełnie przyzwoite miejsce na to znalazło się w zderzaku.
Praktyczne to zdecydowanie jest, szkoda latem odbłysników.
A co na to policja, homologacja, diagnosta ?
Przemawiają za tym względy praktyczne. Szkoda soczewek latem. Teraz jesień zima i tak trzeba na mijania jeździć, ale w lato w korkach stojąc w mieście + 35C i świeci się tymi soczewkami zupełnie bez sensu dzięki naszym mądrym posłom.
Montaż świateł dziennych jest chyba w pelni legalny z tego co wygooglowałem przed chwilą, jeśli poniższe warunki się zachowa + europejska homologacja.
Cytat:
wymagania dotyczące świateł dziennych pozostają bez zmian. Ich umiejscowienie powinno znajdować się nie dalej niż 400 mm od bocznego obrysu pojazdu, natomiast wzajemna odległość nie może być mniejsza niż 600 mm. Wysokość montażu powinna mieścić się w przedziale 250 – 1500 mm nad powierzchnią drogi. Dopuszcza się również wyposażenie pojazdu w sygnał kontrolny informujący o działaniu świateł, ale nie ma takiego obowiązku. Jednak istnieje wymóg automatycznego włączania się świateł do jazdy dziennej w momencie, kiedy urządzenie włączające silnik (np. stacyjka) znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika. Światła do jazdy dziennej powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach czasu.
zero8, dawaj fotostory, załóż najlepiej taki nowy temat w dziale Warsztat Avensis DIY . Narobiłeś mi apetytu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum