Wysłany: 2012-06-25, 18:27 [Avensis T22] 2.0 Diesel rok 98 wersja liftback - słuchać sk
Witam serdecznie,
być może taki wątek już istnieje, może do końca nie umiem dobrze sformułować zapytanie do wyszukiwarki, ale szukałem i nie znalazłem więc pytam.
Mam Avensis jak w temacie. Od kilku tygodni pojawiają mi się niepokojące dźwięki /na 90% ze skrzyni/ występujące na biegu jałowym, na najniższych obrotach. Tak jak by rozwalone łożysko dosłownie jak być wpadało w rotacje.
Dźwięk ustaje po wciśnięciu sprzęgła, po nawet lekkim dodaniu gazu, lub dociśnięciu w którąkolwiek stronę lewarka biegów /w przypadku dociskania w kierunku biegu wstecznego trzeba użyć większej siły aby dźwięk ustał/. Do niedawna dźwięk ten występował rzadko, ale ostatnio się nasiliło.
Jeśli ktoś miał podobny objaw to prosiłbym o podzielenie się wiedzą i doświadczeniem - tak aby rozkręcania i szukania było jak najmniej.
Dodam, że auto ma na liczniku 250 tys, ale był sprowadzony więc może być sporo więcej. Nie mniej jednak od 2007r /zrobiłem ok 80tys/ wymieniłem TYLKO bendiks i kilka żarówek a tak to jak do tej pory bezawaryjnie.
W pierwszej chwili myślałem, ze to łożysko oporowe sprzęgła, ale skoro mówisz,że ustaje, gdy rusza się lewarkiem, to raczej stelmi75 ma rację.
Spróbuj może olej wymienić w skrzyni, ale jak już huczy, to nie za wiele to da.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum