Wysłany: 2010-05-30, 12:29 [Avensis T27] Chiptuning - czy warto?
Czesc
Mam maly problem , czy ktos z klubowiczow moglby mi pomoc ?
Posiadam od roku Toyote Avensis kombi 2.0 D4-D 126KM
Wczesniej jezdzilem Fordem Mondeo kombi 2.0 DTCI o mocy 130 KM niby 4 KM wiecej ale kolosalna roznica jesli chodzi o przyjemnosc z jazdy ... czy ktos juz chipowal ten model ?
Moze jakies sugestje .. rady ..
Mam zamiar podjechac do V-Techu ale nie wiem czy warto ?
Warto. Ja mam znajomego, który chipował Aurisa D-4D126KM. Wycisnął z niego 150KM i 345Nm. Mówi, że teraz to jest bajka. Bo dynamika jest taka jak w przypadku 2.2D-4D 150KM a spalanie mniejsze.
Jednakże wykonując jemu chipa (nie pamiętam gdzie to robił ) prosili o wzmożone kontrolowanie stanu wtryskiwaczy, oraz pompy paliwa. Zalecali też bardziej ostrożną eksploatację zimnego silnika.
Także dynamika odbywa się jednak delikatnie kosztem trwałości
Lecz mi się wydaje, że jeśli odpowiednio zadbasz o "zawirusowaną" niuńkę to nic się jej dziać nie powinno
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Dzieki plesser
Caly czas sie nad tym zastanawiam niby niewielki koszt (1500 zl) a i osiagi ktore mi proponuj sa podobne do tych u Twojego kolegi ale wlasnie cos za cos .. auto jest jeszcze na gwarancji poza tym to zwiekszone zuzycie wtryskow ,pompy...
Dokladnie cos za cos ...
Mam zamiar przejechac sie do gosci z V-techu z Gdynii-Kosakowo chociaz to bedzie pewnie malo obiektywna opinia bo przeciez oni to zakladaja
Jeszcze raz wielkie dzieki za fatyke
[ Dodano: 2010-06-01, 07:54 ]
Plesser z Twojego opisu widze ze masz ten sam silnik co moj ... nigdy nie korcilo Ciebie zeby go troszeczke podrasowac ?
Z tego co wiem kiedys nawet robila to Toyota ale nie wiem dlaczego odeszli z tego..ponoc diabel tkwi w szczegolach
Z opisu to i owszem mam ten sam motor, ale o lata świetlne starszy Moj ma 116KM żeliwny blok silnika stałą geometrie łopatek, 4 wtryski, common raila II generacji Twój natomiast ma zmienną geo łopatek 5 wtryskiwacz na listwie, aluminiowy blok silnika. Motor 116KM wystarczająco dużo kłopotów sprawia bez modyfikacji
Co innego w 126KM on jest podobno najlepszym Dieslem zaraz po D-CAT i raczej chip nie sprawiłby jemu kłopotów.
Chociaż znam amantów co cisnęli z poczciwej 116KM 140KM na wirusie i niby nic się nie działo. Jednak ja robie zbyt duzo kilometrów a nie mam zamiaru co 15k przebiegu czy co 30k (czyli w moim przypadku ok 3-4miesiące) wymieniac wtrysków czy pompy :lol:
Kolejny raz dzieki plesser
Przekonujesz mnie coraz wiecej do tego zeby niczego nie kombinowac w tym silniku .. chyba szkoda zachodu dla 2 lub 3 sekund ..poza tym wtryski i popma to chyba nie jest maly wydatek ... poza tym naprawde jezdzi mi sie bardzo dobrze .. mam go od nowego i jeszcze ma 2 lata gwarancji ... mowia ze jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma
Znaczy ja powiem tak: Póki nie minie gwarancja to absolutnie nic nie chipuj, bo w ASO jak przyjedziesz na gwarancję to to wykryją i nic nie naprawią w ramach gwarancji. Po gwarancji według mnie warto jest się za to zabrać, silnik będzie niezmęczony jeszcze, wtryski zdrowe także wszystko powinno być OK. Oczywiście jeśli zadbasz o jej zdrówko po modyfikacji
Na zimnym silniku nie przekraczać wgl 2000obrotów, dodawać raz na 10k km do paliwa STP do wtrysków i nie jeździć nią emerytalnym stylem tzn. jak ciepły motor to raz na jakiś czas przez chwilę gonisz obrotomierzem do odcinki prawie czyli jakieś 4-4.5obr.
Znając mentalnosć ludzi to zaraz powiedzą, że to durnota ganiać w ten sposób Diesle. A wystarczy podjechać do kompetentnego mechanika, lub nawet do ASO Katowice i zapytać jak zadbać o Diesla w Toyocie. Powiedzą "jeśli zalane jest do baku STP to obowiązkowo przepędzić" bo STP + wysokie obroty znakomicie oczyszczają wtryskiwacze
Więcej grzechów nie pamiętam...
Jeśli zadbasz o to co powiedziałem + regularna wymiana filtrów to Twoja niunia nie powinna nawet poczuć że ma pod maską 30 koników więcej
Kolejny raz WIELKIE DZIEKI plesser !
Postaram sie zastosowac do Twoich rad a raczej na pewno sie dostosuje
STP jest dostpny na wszystkich stacjach ?
Mysisz ze juz moge wlac jesi dopiero mam przejechane 17 000km ? - auto bylo fabrycznie nowe
Na większych stacjach jest napewno. Jeśli lałeś dobre paliwo, auto nie kopci i nic się z nim nie dzieje (czyt. chodzi jak nowe) to ja bym jeszcze poczekał
ok..dzieki
chyba jestem przewrazliwiony zbytnio
masz racje ..poczekam do zakonczenia gwarancji a pozniej pomysle co dalej
pozdrawiam serdecznie i bardzo dziekuje za wszelkie uwagi
[ Dodano: 2010-06-03, 10:23 ]
Plesser mam jeszzce jedno pytanie..
poczytalem troche o STP .. sa roznie srodki ,jak myslisz czy kozystac ze srodka ktory czysci caly uklad paliwowy czy tylko samych wtryskiwaczy ?
gawrys ..
hmm...to tez jest jakies wyjscie
czujesz jakas poprawe ?
moja avka ma dopiero 17000km i chce ja dochipowac ale z tego co juz zdazylem sie zorientowac najwiecej traca na tym wyryskiwacze i pompa paliwa
caly czas sie nad tym zastanawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum