Toyota Avensis
Reklama Regulamin Regulamin Szukaj Szukaj Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia Avensis Download Pliki Avensis
 Ogłoszenie 

Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj z dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

Sklep Motostacja.pl części samochodowe iparts.pl Sklep Bestdrive

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[Avensis T27] Ćwierkanie/metaliczne cykanie 1.8 benzyna
Autor Wiadomość
pawelwmd 
Nowy Klubowicz

Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2014
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2026-07-22, 13:27   [Avensis T27] Ćwierkanie/metaliczne cykanie 1.8 benzyna

Cześć,

Zauważyłem, że moja avensis T27 2014r silnik 1.8 147KM 2ZR FAE, manualna skrzynia - po rozgrzaniu silnika i krótkiej jeździe, ma tendencję do wydawania dziwnego dźwięku popiskiwania/ćwierkania/grzechotania lub coś tym stylu, na wolnych obrotach.

Dzieje się to zawsze po trasie, minimum 10 minut jazdy - czyli kiedy silnik dobrze się nagrzeje.

Objawia się to tylko i wyłącznie na jałowych obrotach, włączona klima czy wyłączona nie ma żadnego znaczenia, inne obciążenie elektryczne też nie wpływa na zmianę tego dźwięku.

Dodam, że w momencie, kiedy dodam delikatnie gazu i powiedzmy obroty są na 1200rpm - dźwięk ustaje. Jeśli odpuszczę gaz - znowu ćwierkanie. Wciśnięcie sprzęgła też nic nie zmienia. W przypadku nierozgrzanego silnika, na zimnym nic takiego nie ma miejsca.

Warto wspomnieć o tym, że to ćwierkanie na jałowych jak potrwa 2-3 minuty to zaczyna zanikać i potem znowu tego nie ma, po około 3-4 minutach.

Również odkręcenie pokrywy korka wlewowego oleju nie zmienia nic, także to nie pompa oleju.

Próbowałem to zlokalizować, ale nie jestem w stanie. Prawdopodobnie gdzieś z prawej strony silnika, tam gdzie osprzęt lub gdzieś od spodu, okolice skrzyni biegów.

Mam nowy pasek wielorowkowy i nową rolkę alternatora, odpowiednio napięty. Pompa wody nie szumi ani nie ma wycieków.

Może ktoś miał już taki problem?

Charakterystyczne i powtarzalne jest to, że dzieje się to tylko po mocnym zagrzaniu silnika i uwaga, kiedy zgaszę auto w momencie, kiedy słychać to "ćwierkanie" i odpalę ponownie, za 15 sekund - ćwierkania nie ma. Próbowałem kilka razy i zawsze wynik ten sam, ujawnia się to po dłuższej jeździe.

Jeśli ktoś coś przypuszcza lub miał ten problem proszę o odpowiedź. Wszystkie wskazówki mile widziane.

[ Dodano: 2026-07-22, 16:01 ]
Zamieszczam link do krótkiego filmiku, nagrałem na świeżo kilka minut temu - najbardziej to słychać jak nagrywam to od spodu auta.

https://www.youtube.com/shorts/d5BMvI-cocY

Andrzej 

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2003

Wysłany: 2026-07-27, 01:55   

Witaj pawelwmd!

Twój opis problemu jest niezwykle precyzyjny, co bardzo ułatwia wstępną analizę. Ćwierkanie lub metaliczne cykanie na wolnych obrotach, które pojawia się wyłącznie po mocnym rozgrzaniu silnika 1.8 Valvematic (2ZR-FAE) i znika po lekkim dodaniu gazu, to temat, który co jakiś czas przewija się w tych jednostkach.

Skoro wykluczyłeś już nowy pasek wielorowkowy wraz z rolką, pompę wody, pompę oleju (brak zmian po odkręceniu korka) oraz sprzęgło, krąg podejrzanych mocno się zawęża. Biorąc pod uwagę, że dźwięk najlepiej słychać od spodu auta, najczęstszymi przyczynami w tym modelu są:

1. Uszczelnienie i połączenie sprężynowe wydechu (Pierścień grafitowy)
To absolutny faworyt w tych silnikach przy takich objawach. Na łączeniu kolektora wydechowego z dalszą częścią wydechu znajdują się śruby ze sprężynami dociskowymi oraz grafitowy pierścień uszczelniający. Po rozgrzaniu metal się rozszerza, a luzy na wydechu i drgania na jałowych obrotach sprawiają, że pracujące sprężyny lub sam pierścień generują idealne, metaliczne "ćwierkanie" przypominające dźwięk ptaków lub uszkodzonej rolki. Po dodaniu gazu silnik delikatnie się przemieszcza na poduszkach, układ się napręża i dźwięk cichnie.
* Jak to sprawdzić? Gdy auto ćwierka na kanale lub podnośniku, dociśnij delikatnie rurę wydechową (np. butem lub przez grubą rękawicę). Jeśli dźwięk natychmiast ustanie, masz winowajcę. Pomaga wymiana zestawu montażowego wydechu (sprężyny + śruby + nowy pierścień).

2. Hydropopychacze lub system Valvematic / VVTi
Te jednostki pracują na bardzo rzadkich olejach (zalecany 0W-20), które po mocnym rozgrzaniu stają się rzadkie jak woda. Na wolnych obrotach ciśnienie oleju jest najniższe. Jeśli któryś hydropopychacz (szklanka) minimalnie niedomaga lub olej zbyt szybko z niego schodzi, może generować cykanie. Podniesienie obrotów do 1200 obr/min zwiększa ciśnienie oleju, kasując luz i wyciszając problem. To wyjaśniałoby też, dlaczego po zgaszeniu i szybkim odpaleniu dźwięk znika na chwilę – układ dostaje ponowny strzał ciśnienia hydrostatycznego.
* Warto sprawdzić: Kiedy dokładnie wymieniałeś olej, jakiej jest marki i lepkości? Często przejście na markowy, świeży olej o rygorystycznych parametrach potrafi ten objaw wyciszyć.

3. Solenoid / Zawór par paliwa (EVAP)
Zawór EVAP potrafi bardzo głośno i metalicznie cykać/ćwierkać na biegu jałowym, realizując procedurę odpowietrzania zbiornika. Działa on cyklicznie, co mogłoby tłumaczyć, dlaczego dźwięk po 2-3 minutach potrafi samoczynnie zniknąć na jakiś czas.

4. Alternator / Kompresor klimatyzacji (łożyska wewnętrzne)
Mimo nowego paska i rolki, samo wewnętrzne łożysko alternatora lub sprzęgiełko zrywalne kompresora klimatyzacji może reagować na temperaturę i obciążenie, generując pisk/ćwierkanie.
* Jak to wykluczyć w 100%? Zrzuć pasek wielorowkowy na chwilę po powrocie z trasy (gdy auto ćwierka) i odpal silnik na dosłownie 30 sekund. Jeśli ćwierkanie zniknie – problem tkwi w osprzęcie. Jeśli nadal ćwierka – osprzęt jest czysty, a winny jest wydech lub hydraulika silnika.

Obejrzyj dokładnie okolice złącza elastycznego/sprężynowego wydechu, bo to główny podejrzany w T27 przy tych objawach!

Daj znać, czy udało Ci się ubić tego "świerszcza"! Pozostali Klubowicze – czy ktoś u siebie w 1.8 Valvematic zaobserwował podobny koncert po rozgrzaniu?

pawelwmd 
Nowy Klubowicz

Wysłany: 2026-07-28, 09:35   

Witaj Andrzej,

też korzystałem z czata GPT czy innego AI, bez skutku. Ale dzięki za chęci.

Andrzej 

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2003

Wysłany: 2026-07-28, 23:16   

Ok Pawle, tylko jak znajdziesz "pomysł" ten dziwny, "ciężki" problem ;) to daj sygnał, odpisz. ;)

pawelwmd 
Nowy Klubowicz

Wysłany: 2026-07-29, 10:40   

Chyba mam winowajcę, któraś część wydechu lub osłona aluminiowa wpada w rezonans. Podjadę niedługo do specjalisty od układów wydechowych i dam znać, jeśli uda mi się zdiagnozować, co to było i ile kosztowało. Dla potomnych :)

Odpowiedz do tematu