Wysłany: Dzisiaj 13:27 [Avensis T27] Ćwierkanie/metaliczne cykanie 1.8 benzyna
Cześć,
Zauważyłem, że moja avensis T27 2014r silnik 1.8 147KM 2ZR FAE, manualna skrzynia - po rozgrzaniu silnika i krótkiej jeździe, ma tendencję do wydawania dziwnego dźwięku popiskiwania/ćwierkania/grzechotania lub coś tym stylu, na wolnych obrotach.
Dzieje się to zawsze po trasie, minimum 10 minut jazdy - czyli kiedy silnik dobrze się nagrzeje.
Objawia się to tylko i wyłącznie na jałowych obrotach, włączona klima czy wyłączona nie ma żadnego znaczenia, inne obciążenie elektryczne też nie wpływa na zmianę tego dźwięku.
Dodam, że w momencie, kiedy dodam delikatnie gazu i powiedzmy obroty są na 1200rpm - dźwięk ustaje. Jeśli odpuszczę gaz - znowu ćwierkanie. Wciśnięcie sprzęgła też nic nie zmienia. W przypadku nierozgrzanego silnika, na zimnym nic takiego nie ma miejsca.
Warto wspomnieć o tym, że to ćwierkanie na jałowych jak potrwa 2-3 minuty to zaczyna zanikać i potem znowu tego nie ma, po około 3-4 minutach.
Również odkręcenie pokrywy korka wlewowego oleju nie zmienia nic, także to nie pompa oleju.
Próbowałem to zlokalizować, ale nie jestem w stanie. Prawdopodobnie gdzieś z prawej strony silnika, tam gdzie osprzęt lub gdzieś od spodu, okolice skrzyni biegów.
Mam nowy pasek wielorowkowy i nową rolkę alternatora, odpowiednio napięty. Pompa wody nie szumi ani nie ma wycieków.
Może ktoś miał już taki problem?
Charakterystyczne i powtarzalne jest to, że dzieje się to tylko po mocnym zagrzaniu silnika i uwaga, kiedy zgaszę auto w momencie, kiedy słychać to "ćwierkanie" i odpalę ponownie, za 15 sekund - ćwierkania nie ma. Próbowałem kilka razy i zawsze wynik ten sam, ujawnia się to po dłuższej jeździe.
Jeśli ktoś coś przypuszcza lub miał ten problem proszę o odpowiedź. Wszystkie wskazówki mile widziane.
[ Dodano: 2026-07-22, 16:01 ]
Zamieszczam link do krótkiego filmiku, nagrałem na świeżo kilka minut temu - najbardziej to słychać jak nagrywam to od spodu auta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum