Witam,
Mam Toyote Avensis III T27 1.8 benzyna (ZRT271L-AEFNPW), przebieg 183tyś km.
Od pewnego czasu świecą mi się kontrolki od silnika i hamulca postojowego a na ekranie wyświetla się komunikat „check parking brake system”. Auto pracuje poprawnie jedynie nie działa automatyczne wyzwalanie hamulca postojowego.
W ASO po diagnostyce komputerowej okazało się, że katalizator jest do wymiany - koszt w ASO prawie 10 tyś zł
Mam kilka pytań dot. mojego problemu:
1) Czy warto bawić się w czyszczenie katalizatora przez firmy tym się zajmujące?
2) czy jest szansa, że kupiony zamiennik katalizatora będzie poprawnie działał bez palących się kontrolek?
3) Gdzieś na angielskim forum znalazłem wpis o tym, że ta Avensis ma dwa katalizatory. Czy to prawda?
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2020 Posty: 279 Skąd: Kraków
Wysłany: 2025-03-05, 13:33
jezeli katalizator jest zawalony sadza to go wyczysc
ale to malo prawdopodobne bo to by swiadczylo o tym ze masz uszkodzony silnik i zle spala mieszanke
sklad mieszanki reguluje ECU na podstawie odczytu pierwszej sondy lambda
Tak zdarzaja sie zamienniki zle dzialajace
cena katalizatora jest wysoka poniewaz zawiera metale szlachetne ( to dla tego je tak kradna oraz skupuja uszkodzone za nie zle pieniadze)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum