Wysłany: 2013-07-30, 08:10 [Avensis T22] Wysoka temperatura
Mam problem z temperaturą motoru, jak jadę bez klimy, czy stoję w korku, temperatura zawsze jest prawidłowa, czyli wskazówka na środku wskaźnika niezależnie od temperatury na zewnątrz, nawet przy +38, sprawdzałem.
Natomiast jak mam włączoną klimatyzację to do temperatury powietrza na zewnątrz +29 nic się nie dzieje, jest tak jak bez klimy. Problem zaczyna się przy temperaturze +30 i więcej, jeśli jadę w trasie temperatura wzrasta nieznacznie, ale jeśli stanę na światłach lub jadę w korku to dochodzi prawie do czerwonego pola. Wyłączam klimę na 2-3 minuty zgoni do prawidłowej i znowu włączam klimę i tak wkoło. Rok temu miałem to samo, wymieniałem wentylator, bo był zatarty i stał w miejscu, ale teraz oba się kręcą, poziom płynu jest odpowiedni.
Pytanie moje jest takie, może ten typ tak ma?
Jeśli nie to, co może być nie tak?
pomożecie
czy możliwe, że termostat?
jeszcze mniej prawdopodobne, żeby pompa wody nie pompowała, nie ma wycieków, nie ubywa płynu
tu jest łańcuch, ponieważ tych dni z temperaturą powyżej 30 stopni i jazdą w korku jest kilka lub kilkanaście w roku to poczekam przynajmniej do momentu, aż sprawdzę chłodnicę czy cała gorąca czy tylko część
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum