Wysłany: 2013-04-15, 20:53 [Avensis T22] Czy to silnik czy zawieszenie
Witam mam od jakiegos czasu problem podczas jazdy przy predkosci od 75 km zaczyna mi drgac przod auta , dodam ze kola sa wywazone do 60km jest ok ,drugi problem ma dosc glosne klekotanie ale jak wcisne pedal sprzegla na postoju silnik sie ladnie wycisza prosze o jakies opinie toyota avenssis 2001 r przebieg 190 000 na liczniku wszyscy wiedza o co chodzi auto mam od dwoch lat wymieniony rozrzad wtryski
Dziekuje
Witam przeszlo mi to przez mysl ale podczas ruszania nie mam problemow auto zachowuje sie normalnie slyszalem ze kola dwumasowe rozpoznaje sie przy ruszaniu kiedy drga badz sa wibracje na sprzegle ale jesli to dwumasowe kolo jaka jest roznica miedzy kolem sztywnym a normalnym chodzi mi o jazde
Dziekuje za odpowiedz
Kończące się koło dwumasowe może się różnie objawiać. U mnie był na początku efekt "świerszcza". Podczas ruszania było słychać dźwięk ocierania metalu o metal (słychać to było przy otwartym oknie, lub gdy ktoś inny jeździł autem a ja stałem na zewnątrz. Przy zamkniętych szybach wewnątrz praktycznie nie było to słyszalne. Dłuższy czas tak jeździłem, do czasu gdy przy odpalaniu pojawiało się klekotanie (tłuczenie) i ciche dzwonienie podczas pracy silnika na postoju. Sprzęgło nie było tez najnowsze i szarpało trochę więc wymieniłem cały komplet wraz z drumasą i wszystkie te problemy ustały.
W Twoim przypadku te wibracje po przekroczeniu określonej prędkości raczej nie są związane z dwumasą. Koło dwumasowe pod stałym obciążeniem nie powinno wywoływać wibracji. Ja bardziej bym obstawiał poduszkę pod silnikiem lub skrzynią biegów, lub przegub.
Czesc msblondyn sluchaj trafiles w 10 jestem po diagnostyce zawieszenie nie wiem jakim cudem autko to przetrzymalo ale co wyszlo dwie poduszki pod silnikiem oraz dwie tuleje od wahaczy z przodu, powiem tak bylem umowiony z mechanikiem na rozkrecanie sprzegla i oglafdanie dwumasy po twojej odpowiedzi pojechalem na diagnostyke dziekuje i pozdrawiam
To drogo nie wyszło. Kiedyś pytałem z ciekawości w sklepie motoryzacyjnym to nowa poduszka przednia 170 a tylna 250zł.
Tuleje wymieniałem kiedyś (przednie tylne).
Po wymianie tulei warto ustawić zbieżność
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum