Typ: Inne
Silnik: Inny
Rok: 2001
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2013-04-11, 17:18 [Avensis T22] Maksymalny przebieg oraz kilka pytań do właści
Witam
odnośnie 2001 2.0d4d 110 km wiem, że co 100k trzeba wymienić koło dwumasowe jednak nie wiem jaki realny przebieg wytrzymuje ten silnik bez remontu, oczywistym jest, ze zalezy to od użytkowania ale tak średnio.. 0,5 mln? Czy posiada kosztowne w naprawie, wymianie wtryski ? Wiem, że poprzednik 90 KM TD nie miał tego problemu. Dzięki
Ja jestem posiadaczem Avki z 2001 r. od 2008 roku, kupiłem ją z przebiegiem 165 tys km i nadzień dzisiejszy autko ma przejechane blisko 300 tys (bez 1400 km) więc mogę śmiało stwierdzić, że trochę tym autkiem przejechałem. Jak do tej pory większych wydatków związanych z tym autem nie miałem generalnie systematyczne wymiany:
1. rozrządu - zawsze komplet z pompą wody (pierwsza wymiana po zakupie auta) potem kolejna po 100 tys
2. olej: co 10 tys km, zawsze Motul
3. filtr oleju co 10 tys km (orginał TOYOTA)
4. filtr paliwa co 30 tys km (oryginał TOYOTA)
5. zawory SVC - 180 tys km- ale to z mojej winy bo niestety posłuchałem się i stosowałem dodatki do paliwa (skutek cały syf poszedł w układ i zapchał z czasem zawory)
5. czyszczenie EGR - 250 tys km
6. czyszczenie turbiny + interkulera - 250 tys km (wszyscy spece twierdzili, że turbina do wymiany ale znalazł się jeden który trafnie zdiagnozował problem i czyszczenie za 450 zł układu pomogło, a turbina do dzisiaj trzyma parametry fabryczne)
7. wymiana przewodu łączącego turbinę z filtrem powietrza - pękł pod wpływem upływu czasu
8. wymiana tarcz i klocków - normalna eksploatacja
9. zamieszczenie - 270 tys km wymiana tulei wahacza przód i tulei tył, poza tym w zawieszeniu nic więcej nie było robione, amorki oryginalne nadal, po ostatnim badaniu w grudniu ( przód 73%, tył 76%)
10. po ostatnim podpięciu komputera wyszło, ze zaczyna mi lać 4 wtrysk
11. wymiana dwumasy + sprzegła 240 tys km
Co do kosztów:
1. olej - 140 zł
2. filtr oleju z wymianą w ASO - 120 zł
3. filtr paliwa z wyminą w ASO - 145 zł
4. rozrząd komlet - 740 zł
5. zawory SCV - 2 sztuki 1400 zł
6. EGR - czyszczenie 50 zł
7. przewód łączący turbinę i filtr powietrza - 450 zł oryginał ASO
8. Dwumas + sprzegło i wymiana - 2400 zł
9. wtryski - to mega droga spraw w tym modelu to ok 1500 - 1700 zł za sztukę, niestety DENSO nie stosuje zamienników, a zestawy naprawcze są dostępne od zeszłego roku ale od modelu T25 :( co znacznie obniża koszty
Tak jak mówię, najwieksze koszty jakie miałem to dwumas i SCV ale na szczęście te wydatki były rozciągnięte w czasie.
Wymiana dwumau co 100 tys km niesądzę, ja wymieniłem go dopiero po 240 tys km, za nieco ponad 40 tys bedę w stanie zweryfikować twoje stwierdzenie
W środowisku mechaników krąży opinia, że silniki D4D 2 modelach T22 są jednymi z najżywotniejszych jakie stosowała TOYOTA
Mam nadzieję, że moje doświadczenia pomogą podjąć ci dobrą decyzję.
PS. tak naprawdę wszystko zależy od tego jak się trafi
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2005
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2014-05-27, 10:28
d4d-2ad 2.2 150km przebieg 460tys+ dwumas nie ruszany. Wtryski ponoć wymienione przy 300tys. Rozrząd na łąńcuchu od nowości. Nie wiem jak reszta. Musiałbym dopytać. Ogólnie po wizycie u mechanika silnik w dobrym stanie. Używany tylko na trasie. 6ty bieg i jazda.
Ostatnio coś walnęło. Narazie czekam na chwilę wolnego i spróbuje dojść co. Jeśli nie podołam autko leci do mechanika
Wysłany: 2014-12-17, 10:49 Re: Maksymalny przebieg oraz kilka pytań do właści
callisto napisał/a:
Witam
odnośnie 2001 2.0d4d 110 km wiem, że co 100k trzeba wymienić koło dwumasowe jednak nie wiem jaki realny przebieg wytrzymuje ten silnik bez remontu, oczywistym jest, ze zalezy to od użytkowania ale tak średnio.. 0,5 mln? Czy posiada kosztowne w naprawie, wymianie wtryski ? Wiem, że poprzednik 90 KM TD nie miał tego problemu. Dzięki
Pewnie już nieaktualne, ale koła dwumasowego niewymienia się co 100 tysięcy, to rozrząd wymienia się co 100 tysięcy. Ponoć Toyota teraz sprzedaje regenerowane wtryski za 1250 za szt. ( info za ASO Rzeszów )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum