Kupiłem pare dni temu avensis 2.0 126 km i odrazu wyskoczył błąd ze zapchany dpf mechanik przegonił porządnie i chyba przepchał go i jest ok,ale zauwarzyłem wczoraj ze przy ostrej jezdzie przy wysokoich obrotach dymi jasnym dymkiem ale po kilku kilometrach przestał imam pytanko czy to jest objaw wypalania dpf.
Moze masz wiedze na temat wypalania dpf w toyocie bo słyszałem ze tu jest 5 wtryskiwacz ktory powoduje te wypalanie przy jakich obrotach on zaczyna dzialać.
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 3 razy Wiek: 34 Dołączył: 15 Sie 2009 Posty: 86 Skąd: Grzybno
Wysłany: 2012-06-01, 12:49
Z tego co mi kiedyś mówili w serwisie trzeba raz na jakiś czas przegonić porządnie auto na trasie szybkiego ruchu, gdzie można spokojnie pojechać ze stała prędkością np 120 km/h
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-06-01, 13:06
Nie przegonić porządnie, bo to jest kolejna internetowa bajka powielana na wszystkich forach, tylko jechać ze stałą prędkością (wystarczy 90km/h) przez kilka do kilkunastu km, to już zależy od zapchania filtra. Jak się zatrzymasz to procedura idzie od początku dlatego DPF w mieście nigdy się nie dopala do końca i w konsekwencji zapycha na amen.
Wcześniej miałem Mazdę6,i tam trzeba było przejechać 10-15 min.na 2500 obrotów i nie miała znaczenia prędkość (chodzi o odpowiednią temp.spalin,która wypala dpf).Najlepiej poza miastem na tempomacie.Pomagało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum