Wysłany: 2009-09-17, 16:38 [Avensis T25] Wyciek oleju ze skrzyni biegów.
Dzisiaj zauważyłem w mojej T25 D4 2004r. - manual, że cały tył skrzyni jest zaolejony, nie mogłem dokładnie tego obejrzeć ponieważ oglądałem to tylko z kanału stacji diagnostycznej.
Jestem więc niemile zaskoczony, bo niespodziewałem się, że w nowo nabytej Toyocie będę miał takie problemy, do tej pory użytkowałem inne Toyoty i były suche jak pieprz.
Jestem ciekaw jakich ewentualnych uszkodzeń i wydatków się spodziewać, jakie wycieki są najczęstrze ( np. uszczelniacze półosi itp.) Jakich części najlepiej użyć.
[ Dodano: 2009-09-17, 21:18 ]
Jeszcze raz bez kanału obejrzałem półosie i zauważyłem na lewej w miejscu gdzie wchodzi w skrzynię, że jest zapocona.
Dziwne, jeśli to jest przyczyną wycieku, to czy możliwym jest tak mocne zasmarowanie tyłu skrzyni?
Przychodzi mi do głowy simering przy półosi, łączenie przy deklu, ewentualnie ktoś rozlał oliwę zmieniając ją, przelał, a watr to rozdmuchał.
Proponuję wymyć to miejsce benzyną i obserwować. Bywają wycieki ze skrzynek w Toyocie również. Stan oleju w skrzyni jest bardzo istotny. Przy za niskim możesz rozwalić łożyska, posypie się skrzynka, będzie głośniejsza itd.
Ja nie słyszałem o awaryjności skrzyni biegów. Jeśli coś się stało to może przedmuchało uszczelkę na deklu i jest nieszczelna, bo skrzynia raczej jest jednym z najmocniejszych elementów w Avensisie
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Słyszałem o takich przypadkach. Przegrzany motor i uszkodziło uszczelkę. Wymień ją koniecznie, ale po wymianie dokładnie sprawdź jak zostało spasowane i uszczelnione
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum