Wysłany: 2012-02-22, 20:31 [Avensis T25] powyżej 100 km i się ślizga
witam, moja avka po przejechaniu około 100 km wykazuje dziwne poślizgi sprzęgła na 4 i 5 biegu. Zaraz po ruszeniu jest ok biegi wchodzą normalnie nie ma zgrzytów i szarpań. Czy to wina tarczy czy coś innego.
napisz trochę więcej, bo nie wiem, czy 100km temu zmieniałeś sprzęgło i znów się ślizga?, czy dopiero kupiłeś avkę i przejechałeś 100km i zaczęło ci się sprzęgło ślizgać?
Jaki masz przebieg?
Jeśli się ślizga to samo sprzęgło dobrych firm np. LUK, AISIN to koszt 500-800zł , zależy gdzie kupisz.
Zazwyczaj doradzają wymianę razem z kołem dwumasowym a to już koszt od 2500-3500zł, nawet do 6000zł
Możesz jeszcze wybrać opcję z kołem sztywnym zamiast dwumasowego za 800-1500zł tu zdania są bardzo podzielone, wiele mechaników krzyczy, że tak nie można, bo zaraz siądzie skrzynia itp.., a wielu ludzi już tak zmieniło, przejechali na tym wiele kilometrów i jest ok, auto ponoć nawet lepiej się zbiera, za to bardziej szarpie przy ruszaniu, i trochę drży na wolnych obrotach.
Mam ją trzy lata przebieg auta 200 tys, sprzęgło nie było do tej pory wymieniane, więc chyba pora na nie. Od momentu ruszenia do przejechania ok 100 km non stop jest ok a później schody, obroty w górę prędkość nie. Autko lekko drży na biegu jałowym. Z tego co wyczytałem na forum prawdopodobnie czeka mnie wymiana kompletu sprzęgła z dwumasą. Słyszałem też, że może to być wina płynu w układzie.
Krzysztof83 [Usunięty]
Wysłany: 2012-02-23, 20:12
U mnie jeśli wierzyć licznikowi to zaczęło przy 196.000km się ślizgać. Czasem przy mocniejszym depnięciu w pedał, albo redukcji,to podczas jazdy pod górkę czasem się śliznęło, nie jeździłem tak za długo, więc nie wiem ile tak by jeszcze pociągnęło.
Wymieniłem razem z kołem dwumasowy, bo mechanik mówił, ze może jeszcze z 50 tysi przelata, a może 20, a robota ta sama, a koszt zakupu i wymiany samego kola dwumasowego nie jest wiele niższy niż wymiana całego zestawu - sprzęgło+docisk+koło.
Dałem za taki zestaw 2500zł - AISIN/LUK + od razu nowy olej do skrzyni 120zł i robocizna u znajomego mechanika 350zł, to wyszło nie całe 3000zł.
Chciałem wymienić na ten zestaw bez dwumasy, ale żaden ze znajomych mechaników nie chciał się podjąć takiej zamiany ponieważ mówili, że jak kupie jakieś "g...o" to po krótkim czasie znów trzeba by zmieniać , albo jeszcze gorsze rzeczy mogły by się dziać.Spieszyło mi się, bo wyjeżdżałem za granicę i wyszło że wymieniłem na to co powinno być.
Można by pokombinować ze zmianą takiego kola zwykłego, np. z avensis verso i do tego sprzęgło ze sprężynami dobrej firmy, ale coś tam jeszcze z długością śrub mocujących te kolo jest wtedy nie tak.
Jak masz znajomego mechanika i czas, to można by pokombinować. Uda ci się wtedy zmieścić się w połowie tej kwoty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum