Bardzo poważnie rozważam zakup Ave z 2008 roku z silnikiem 2.2 150 PS. Samochód od początku jest serwisowany zgodnie z zaleceniami, przechodził wszystkie przeglądy w ASO, aktualny przebieg blisko 100 000 km.
Dowiedziałem się jednak, że silniki te miały wadę fabryczną objawiającą się pękaniem głowic, uszczelek a nawet bloku silnika! Wada ta nie ujawniła się do tej pory w tym egzemplarzu, a ponoć występuje właśnie przy ok. 100 000 km.
Zadzwoniłem więc do ASO zapytać jak to jest z tymi silnikami, powiedzieli, że faktycznie taki problem w niektórych egzemplarzach występuje. Jednak jeżeli samochód był serwisowany, to Toyota pokrywa większość kosztów w przypadku ujawnienia się wady do 7 lat od daty zakupu lub do 180 000 km.
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Jak to często występuje? Powiem szczerze, że auto bardzo mi się podoba, a silnik 150 koni + 310 momentu obrotowego daje radość z jazdy.
Boję się jednak kosztów ewentualnych awarii: głowica, źle używana turbina - trudne do wykrycia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum