Pomóżcie!
Założyłem łopatkę tempomatu podłączyłem pod kostkę i nie działa. Do czujnika sprzęgła dochodzą 4 przewody, do hamulca 3. Czy ktoś wie może czy jest jakiś bezpiecznik odpowiedzialny za ten układ? Nawet w liczniku kontrolka się nie zaświeciła. Proszę o pomoc.
Nie działa przy żadnej prędkości. Po przekroczeniu 40 km\h też nie ma żadnej reakcji. Po włączeniu zapłonu chyba powinna się pojawić kontrolka tempomatu. Może w kompie trzeba jakąś opcje uruchomić, żeby działało? Gdzieś wyczytałem, że może być nie dostosowany czujnik sprzęgła, hamulca. Ale po czym to poznać? Podobno po ilości dochodzących kabli. Myślę sobie, że układ tempomatu też ma bezpiecznik, ale który? W książce serwisowej oznaczenia bezpieczników to jakaś czarna magia.
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2020 Posty: 265 Skąd: Kraków
Wysłany: 2022-06-01, 23:12
ale kontrolka pokazuje sie gdy:
predkosc jest przekroczona 40km/h oraz uaktywnimy tempomat manetka
dopiero w tedy mamy kolejny krok czyli definicja predkosci
no to tak: kostka w kierownicy jest. Która kostka pod kierownicą jest od tempomatu? zwijacz nie wiem jak sprawdzić czy dobry, przy pedale sprzęgła biała kostka, hamulca zielona z czterema kablami.
Który bezpiecznik jest za to odpowiedzialny? Przecież na pewno jakiś jest.
[ Dodano: 2022-06-11, 08:04 ]
Sprawa rozwiązana. Tempomat działa. Wystarczyło kupić łopatkę i podłączyć do kostki. Problem był taki, że nie ma żarówki od tempomatu w liczniku. Jprd.
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2020 Posty: 265 Skąd: Kraków
Wysłany: 2022-08-10, 22:37
napisz mu PW
tu sie pewnie nie pokaze bo juz nie ma problemu
standard w internecie
jak ktos ma problem to szuka rozwiazania i zapelnia fora
a jak kest szczesliwy to sie bawi pije i swawoli a po forach nie lazi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum