Wysłany: 2022-02-17, 18:43 Spadek mocy/Samochód wchodzi w tryb serwisowy
Toyota Avensis T27 1,8 2010 rok
Świecą się kontrolki check engine, VSC, hamulca ręcznego i wykrzyknik. Samochód traci moc, obroty tylko do 2 tys. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu wszystko na jakiś czas wraca do normy. Na komputerze wyskakują błędy P1047, P0149, P1604. Mechanik od razu skapitulował, auto elektronik pomierzył co się dało i niby wszystko ok.
Czy to ten osławiony sterownik faz rozrządu? Proszę o sugestie. Czy jest jakiś warsztat w Trójmieście, gdzie warto się udać z tym problemem?
Z góry dziękuję za pomoc
[ Dodano: 2022-02-23, 19:46 ]
Nikt z Was nie miał takiego problemu i nie może pomóc?
Najdziwniejsze, że ten spadek mocy występuje nieregularnie, teraz trzeci dzień jeżdżę normalnie.
Nie jest to usterka stała. Kilka dni jeździłem bez żadnych problemów, zgasły nawet te kontrolki. Dzisiaj w drodze do pracy znowu się zapaliły i auto straciło moc. Po zatrzymaniu i ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy i do końca dnia było ok.
Chodzi o benzynowy silnik 1,8 Valvematic 147 KM 2ZR-FAE
Mech rozumiem, że masz używane sterowniki do Valvematica?
Tylko musze znaleźć kogoś, kto w ogóle wie jak się do tego zabrać i to wymienić.
Może tam tylko coś nie styka, jeżeli usterka nie występuje stale.
ja mam taki sam problem w D-4D, był błąd egr, zrobiłem to z mechanikiem i dalej to samo, tylko rzadziej, kontrolki wiadomo VSC system i Parking Brake system, czasami są czasami nie ma, mocy też brakuje, ale jak go zgaszę i odpalę to na jakiś czas znowu ma tą moc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum