Wysłany: 2020-07-02, 09:59 Olej do Avensis 1.8 benzyna 2016
Witam,
wiem, że temat oleju już był nie raz poruszany ale może pomożecie mi w moim problemie...
Po zakupie Avensis po leasingowe z przebiegiem 70 tys udałem się do serwisu na wymianę oleju.
Okazało się, że moja Toyota jest zalana olejem 10w40, mechanik z serwisu usilnie przekonywał, żeby łac ten sam olej.
Co Wy myślicie na ten temat?
Witaj Andrzeju, dziękuję za odpowiedź! Obecnie mam przejechane 80000 ta wymiana miała miejsce przy przebiegu 70000. Trochę mnie to zaskoczyło bo wcześniej czytałem i w książce serwisowej i na jakimś forum że syntetyczny olej to tego modelu, ale w serwisie,, siadło na mnie,, dwóch gości że jak jeździła na 10 w 40 to taki trzeba lac...
Jak myślisz co zrobić teraz przy kolejnej wymianie, dodam że jeżdżę moja Toyota przeważnie po mieście do pracy ok 40 km dziennie.
Witaj,
Tak czytam to trochę z niedowierzaniem, ale cóż....
Jeżeli mogę coś zasugerować, poproś wspomnianych "specjalistów" aby dali Ci te swoje zalecenia na piśmie - że niby trzeba lać 10W40 i zobaczysz co wtedy się stanie
Producent do tego silnika przewiduje dwie lepkości oleju 0w20 oraz 5w30 i nie wynika to z widzimisie jegomościa, który akurat pisał instrukcję obsługi tylko z konkretny obliczeń będących wypadkową przekroju kanałów olejowych wydolności pompy oleju oraz mocy/charakterystyki jednostki napędowej.
Dlatego w żadnym wypadku nie daj wmówić sobie że 10w40 i tak ma być.
Z mojej strony zarekomendował bym płukanie silnika a następnie przejście na którąś z ww. lepkości. Przy okazji przeczyściłbym przepustnicę bo po mału zbiżasz się do 100 kkm a to wsumie 15min roboty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum