Na początku chciałbym się przywitać na forum ponieważ jestem nowy i to mój pierwszy post. Postanowiłem go napisać choć temat jest trochę oklepany. Mam nadzieje ze nie będzie mi to brane za złe + mam jescze 2 poboczne tematy na które chciałbym się od was dowiedzieć jak najwięcej a szukałem i nie mogłem nic znaleźć. Mam nadzieję ze uda się to rozwiązać z waszą pomocą za którą z góry dziękuję
No to tak
Kupiłem sobie toyotę Avensis t27 w kombi ( wagon?) z silnikiem 2.0 disel 4d4 126 km z 09.2011 r i zbliża się mi pierwszy serwis olejowy przy przebiegu 238 k km
Kupiłem filtry i mam pytanie:
- jaki olej polecali byście lać do takiego samochodu w 2025 r ?
Widziałem posty z 2017 więc może coś się zmieniło na rynku ?
Znalazłem dobre opinie na temat MOTUL 5w-30 8100 x clean EFE ale nie wiem jak to się ma do rzeczywistości
- ile litrów oleju kupić do tego modelu bo na internecie widziałem różne wersje od 5 do 6,1
- przy wymianie filtra paliwa jest potrzeby jakiś klucz żeby rozkręcić filtr od "reszty " filtra paliwa czy wystarcza mi kombinerki ??
- przy wymianie oleju najpierw korek oleju czy korek filtra oleju ?
- i jeden temat niezwiązany z olejem. Mianowicie szukam bezpiecznika odpowiedzialnego za dostarczanie prądu do gniada swiateł przyczepy. Z mojej winy zrobiłem zwarcie/przepięcie i najprawdopodobniej poszedł bezpiecznik. Chciałbym go sprawdzić, szukałem w książce serwisowej,na internecie nigdzie nie spotkałem się z informacją,że bo "ten" to bezpiecznik odpowiedzialny za to gniazdo. Najwidoczniej nie umiem bo gdzieś jakiś musi być więc proszę was o wskazanie.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum