miała miejsca awaria serwera spowodowana włamem przez dziurawe (i z naszej strony źle zabezpieczone) phpmyadmin. Włamywacz próbowął włamywać się z Rosji, jak również z serwera wirtualnego w niemczech, a finalny włam był z Francji. Natomiast jego skrypty były po hiszpańsku. Kulturalny człowiek, nie pousuwał nam danych, nie popsuł nam baz, nie usunął nawet śladów włamania ani skryptów którymi się włamywał, tylko zaczął wykorzystywać serwer w niecnych celach (zaczął atakować inny serwer) i wtedy automat w naszej serwerowni wyłączył nam serwer (i słusznie). Przegraliśmy dane na serwer kolegi i zaoraliśmy serwer. Prawie wszystko zadziałało już o 3 w nocy, były jeszcze problemy z bazą danych których nie umiałem sam rozwiązać i dopiero dziś wraz z kolegą adminem udało się to uruchomić. Po jeszcze paru drobnych przygodach serwer wrócił do prawidłowego działania bez utraty danych (no dobra, dwa pliki zniknęły bo ktoś zrobił plik z @ w nazwie i nie dało się tego skopiować do kolegi przez ftp).
Kryzys jest już (mam nadzieję) zażegnany. Gdyby jeszcze coś nie działało to proszę powiadamiać Andrzejowi, on się będzie ze mną kontaktował i będziemy naprawiać.
Pozdrawiam
Reef
Reef'kowi, Błękitnemu i Karpiowi możnaby postawić kiedyś piwo za pomoc, bo bez nich jeszcze długo byśmy się z tym babrali.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum