Cześć
Od dwóch miesięcy posiadam Avensiskę 1,8 benzyna z automatem /2018 rok przebieg 130.000km/. Przy zakupie auta w salonie Toyoty na moje pytanie o to kiedy był wymieniany olej w skrzyni biegów, usłyszałem że w tych skrzyniach nie wymienia się oleju tylko co 60000 km sprawdza się jego stan. Te same zalecenia usłyszałem dzwoniąc do kilku innych ASO Toyoty. Firmy zajmujące się wymianą oleju w skrzyniach automatycznych twierdzą że trzeba wymieniać olej. Czy ktoś pomoże mi wyjaśnić problem gdzie leży prawda czy po stronie ASO czy po stronie firm od wymiany. Czy wymieniacie olej w skrzyni, czy po wymianach nie było problemów ze skrzyniami?
Pozdrawiam
Typ: Audi
Silnik: Inny
Rok: 2016
Nadwozie: Inne Pomógł: 4 razy Wiek: 53 Dołączył: 28 Wrz 2012 Posty: 134 Skąd: wrocław/sobótka
Wysłany: 2024-02-01, 20:33
w każdej skrzyni olej się wymienia naprawiam tyle skrzyń ,że cos o tym wiem cvt toyota najlepiej co 50 tys i filtr, to o wiele tańsze niż naprawa pozdr
Wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegów została wykonana metodą dynamiczną. Jestem przekonany na 1000% że trzeba wymieniać olej, nie słuchać wytycznych ASO Toyota. Po wymianie odczuwam że skrzynia pracuje na pewno lepiej, choć zaznaczam że przed wymianą pracowała bez zarzutu.
Panowie proszę o informację gdzie dokładnie w skrzyni cvt k313 jest umiejscowiony wlew oleju, czy poziom oleju można sprawdzić jest jakiś bagnet (szabelka), czy jest przez przelew przy korku spustowym?
Wymieniać jak najbardziej wymieniać.
Ja wymieniłem sobie sam, przy przebiegu ok 125 tyś.
Olej był czarny jak smoła, a nowy olej jest przeźroczysty czerwony, po wymianie odczuwalna różnica pracy skrzyni, lżej pracuje, szybciej zbija przełożenia.
Czujnik ciśnienia opon jeśli masz z TPMS to temat: https://avensisklub.pl/viewtopic.php?t=6360
Natomiast jeśli chcesz zrobić cały reset to musisz zrobić w komputerze (najlepiej), interfejs pełna diagnostyka. Koszt jest bardzo mały jeśli chcesz kupić, ok 100-200 zł.
_________________ Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Avensisklub.PL. Ps: Polecam: iParts.pl
...ja wymieniałem jakiś 2 miechy temu metodą dynamiczną - przy przebiegu 130000km
...w tym wymiana miski i filtra - zgodnie ze sztuką
zapłaciłem niecałe 2000pln-ów
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum