Wysłany: 2012-11-28, 11:33 [Avensis T27] Wada fabryczna - Ściąganie w prawo
Witam,
przedstawiam Wam nasz problem, może innych klubowiczów ten temat zainteresuje, a jednocześnie sobie wzajemnie pomożemy. Według naszych informacji jest to problem nie tylko naszych dwóch aut, ale większej ilości, serii produkcyjnej.
W listopadzie 2009 roku zakupiliśmy dwa auta marki Toyota Avensis Wagon 2.0 w najbogatszej wersji Prestige. Od samego początku, po odbiorze, auta wykazywały podczas jazdy mocne ściąganie, skręcanie w prawo. Serwis Toyoty wielokrotnie naprawiał te auta, ale bezskutecznie i w czerwcu tego roku Toyota Motor Poland wymieniła nam jedno auto na nowe. Pomimo wielokrotności napraw drugiego auta, do dnia dzisiejszego nie została usunięta wada fizyczna w drugim aucie. Wobec nieusunięcia wady w tym aucie, a raczej niemożności jej usunięcia w ogóle, w dniach 16 i 25 października 2012 r. po uprzednich rzekomych i pozornych naprawach wady fizycznej dokonanych w Serwisie odmówiliśmy odbioru tego auta, który pozostaje obecnie na terenie Serwisu. Odmowa odbioru samochodu poprzedzona była testowymi jazdami w obecności Kierownika Działu Obsługi Klienta oraz rzeczoznawcy motoryzacyjnego i biegłego sądowego Sądu Okręgowego. W wyniku przeprowadzonych jazd testowych na odcinku 20 km, stwierdzona ponad wszelką wątpliwość, iż samochód, mimo przeprowadzonych napraw w dalszym ciągu mocno ściąga w prawo, stwarzając przy tym zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego. Dwie ostatnie bezskuteczne naprawy wady fizycznej tkwiącej w samochodzie potwierdzone przez Pana biegłego, który na powyższe okoliczności sporządził dwie notatki znajdujące się w posiadaniu Serwisu oznaczają, że odbiór tego wadliwego auta przez nas jest po prostu niemożliwy. Naszym zdaniem Toyota popełniła jakiś błąd konstrukcyjny w modelu przed liftem. Nie jest normalne, aby w modelu nowym prawie trzyletnim (tak było w pierwszym aucie) wymieniać zawieszenie przednie, tylne, układ kierowniczy, a przede wszystkim płytę podłogową , której opracowanie i wdrożenie do produkcji wiąże się z poważnymi wydatkami. Każdy producent opracowuje płytę podłogową na lata, a tym bardziej nie zmienia jej przy okazji liftu. Samochód, który otrzymaliśmy po wymianie to całkiem inne auto . Prowadzi się lekko w zakrętach jest neutralny i oczywiście jedzie prosto można jechać po dziurach ,a auto utrzymuje kierunek.
może ktoś ma (miał) podobny problem, (dlaczego w czasie jazdy ściąga samochód w prawo), a został on rozwiązany przez TMP lub ASO to czekam na informację.
Czy ktos juz moze ustalil co jest przyczyna sciagania w prawo w Avensis T27? Jesli tak to prosze o informacje. Posiadam taki samochod i tez mi sciagaw prawo.
temat jest faktycznie nadal aktualny, bo ja odebrałem w zeszłym tygodniu T27 po lifcie 2014 rok i ściąga w prawo, właśnie wróciłem z serwisu i potwierdził gościu co ja widzę, czyli fakt ściągania jest, ale jako pierwsze przyczynę dał, że koła trzeba zamienić przód-tył, ale dziś już nie dali rady bo mają full na serwisie, w poniedziałek to zrobię i zobaczymy czy ustąpi, biorąć pod uwagę wpisy na tym wątku to czuję, że raczej nie ustąpi
Ciekawe co mówicie, mam T27 po lifcie ale mi nie sciaga. Może dotyczy to jakichs tylko wersji? Owszem zauwazylem, ze mój wagon jest podatny na boczny wiatr i trzeba wtedy korygować kierownica, ale w bezwietrzny dzień nic raczej nie sciaga
Pzdr
Witam , przeczytałem ten wątek. Posiadam T. Avensis wagon. 2.0 2012 rok. w moim aucie też zauważyłem sciąganie podczas jazdy w prawo. założyłem przed zima nowe opony i problem jest nadal. Ustawiłem w zaprzyjaźnionym warsztacie zbieżność. Problem pozostał. Wybieram się do ASO. Czy mogą to usunąć? Czym to może być spowodowane?
z tego watku wynika ze usterki nikt nigdy nie zdjagnozował,ogladałem kiedys program w telewizji własnie o tych dwóch avensiskach i naprawde tragedia głównie chodziło ze przyznano sie do jakiejs wady i jedna wymienili a druga niby to samo ale wymienic nie chca za zadne skarby...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum