Wysłany: 2013-11-20, 20:37 [Avensis T27] Pytanie o rozmiar opon do felg stalowych 16'
Szukałem i nie znalazłem, więc zakładam nowy temat. Obecnie moja Avka jeździ na alu 17', na zimę będę zakładał stalowe 16'. Do tej pory na felgach 16' założone były opony zimowe o rozmiarze 205/60/16 i już się nie nadają do jazdy. Mam natomiast praktycznie nowe zimówki które kupiłem do innego auta, ale o rozmiarze 205/55/16. Może mi ktoś podpowiedzieć, czy mogę je założyć. Jak to wpłynie np. na wskazania prędkościomierza?
Wysłany: 2013-11-20, 23:39 Re: Pytanie o rozmiar opon do felg stalowych 16'
robsons2 napisał/a:
Szukałem i nie znalazłem, więc zakładam nowy temat. Obecnie moja Avka jeździ na alu 17', na zimę będę zakładał stalowe 16'. Do tej pory na felgach 16' założone były opony zimowe o rozmiarze 205/60/16 i już się nie nadają do jazdy. Mam natomiast praktycznie nowe zimówki które kupiłem do innego auta, ale o rozmiarze 205/55/16. Może mi ktoś podpowiedzieć, czy mogę je założyć. Jak to wpłynie np. na wskazania prędkościomierza?
Moim zdaniem nie odczujesz praktycznie żadnej różnicy, zakładaj te opony i ciesz się z jazdy, pozdrawiam
Moim zdaniem też nie odczujesz większej różnicy.Pewnie są na to jakieś wzory matematyczne,ale najprościej wyskalować licznik ze wskazaniami nawigacji,jeżeli masz a jak nie to pożycz od kolegi przylepianą.
Różnica nie będzie duża. Poza tym będzie bezpieczniej bo będziesz jechał te kilka km mniej niż pokaże licznik Gorzej byłoby w drugą stronę gdybyś założył większe opony bo mając 50 na liczniku mógłbyś dostać mandat :P
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-23, 20:15
Różnica między 205/60 a 205/55 to aż 2cm czyli 3,2% mniejsza średnica. Przyjęło się, że maksymalna różnica średnic to +/- 2% i ja bym się tego trzymał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum