jestem posiadaczem Toyoty Avensis T27 2016r. 2.0 benzyna. Aktualnie mam zalany olej Fanfaro 5W-30 dedykowany dla Toyoty ( taki mi polecił mechanik), jednak nie jestem do niego przekonany w 100%. Czy ktoś również zalewa taki olej? Zostać przy tym oleju czy zmienić na bardziej znaną markę np. Castrol.
Ja przy tym samym silniku Valvematic 2,0 stosuję olej VALVOLINE SYNPOWER FE (Fuel Economy) 5W30 A1/B1 A5/B5 i zero jakichkolwiek ubytków a silnik i samochód sprawuje się bardzo dobrze.
Jest to markowy olej znanego producenta a jest tani względem tych z najwyższej półki. A ma te same parametry, więc po co przepłacać.
Odnośnie Castrola to mam mieszane odczucia, pamiętając opisywane szeroko problemy jakie kiedyś sprawiał przy silnikach Toyoty VVti 1,6 i 1,8 z początków produkcji (lata 2002-2004).
Miałem taką Toyotę Corollę Verso z takim silnikiem i uniknąłem kłopotów stosując inne oleje, ale odtąd omijam Castrola szerokim łukiem. Ale to moje subiektywne odczucia i nie chcę robić Castrolowi złego public relations.
Niektórzy będą zalecać do Avenis valvematic 1,8 lub 2,0 olej 0W20 (jeszcze rzadszy, prawie jak woda), jednak bałem się go stosować, szczególnie w letnie upały (a jeszcze na długiej trasie i przy prędkościach autostradowych). Nie chcę ryzykować zatarcia silnika, a zdarzają mi się podróże w takich warunkach (po kilkaset kilometrów, gdy asfalt się topi od wysokiej temperatury).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum