Witam,
Mam pytanko, mam Avensis T27 z motorem 2,2 d4d , auto stoi na oryginalnych letnich 17' jako ze jestem zwolennikiem stalowych felg na zimę zastanawiam się nad przejściem na 16' tyle ze wg danych producenta nie ma takiej opcji przy tym silniku. Zastanawiam się tylko czy ''NIE" znaczy że fabryka nie zakładała 16-stek z tym silnikiem czy "NIE" bo nie pozwala na to np. rozmiar docisku hamulcowego. Serwis powiedział ze nie wie i że trzeba by przymierzyć. Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie ??? Pozdr.
Jak między zacisk i felgę wchodzi ci palec to powinny się zmieścić, ale dopuki nie przymierzysz to nie bedziesz wiedzial
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-11-22, 03:31
Kozik napisał/a:
Witam,
Serwis powiedział ze nie wie i że trzeba by przymierzyć. Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie ??? Pozdr.
To zmień serwis skoro tak podstawowych rzeczy niewiedzą.
Masz większe tarcze z przodu i nie ma szans żeby się zmieściły 16". Poza tym wkładanie stalówek do takiego wozu to zbrodnia.
Ja mam 17-tki ale na następny sezon się przesiadam na 18' więc mam do sprzedania kpl. felg bez opon (juz się wykończyły ). Jedna jest lekko ryśnięta, żadna nie podbita. Jeśli ktoś jest zainteresowany to zapraszam na GG 8186623.
kolego nie wiem jak się przesiądziesz na 18' zapytaj w salonie gdzie kupowałeś bo mnie juz dwa serwisy potwierdziły że jak wyjechała avka na 17' to tak ma jeździć tak jest zapisane w homlogacji bo inaczej możesz mieć problem to samo do kolegi w poście poniżej nie możesz zakładać 16' bo ja tez tak chciałem. a może ktoś się myli
Zagłębiłem nieco temat i sprawa wygląda tak : Avensis z motorem diesla 2,2 d4d i 2,2 d-cat mają inne tarcze i dociski hamulców przednich których rozmiary dyskwalifikują montaż 16' wszystkie inne tj benzyniaki i 2,0 d4d maja hamulce z przodu o gabarytach pozwalajacych montowanie 16' felg. Co do 18' felg na miejsce 17' myślę że odpowiedź serwisu była negatywna ponieważ homologacja przewiduje 17' a dla nich liczy sie słowo pisane i nie chcąc podwarzać producenta i umywają ręce od wszelkiej odpowiedzialności jaka mogłaby za sobą pociągnąć podmiana mówiąc że nie da rady, ale zdrowy rozsądek podpowiada mi jeśli takie samo auto o identycznych parametrach różniące się tylko naklejką na progu wyjeżdżało na 18' to nie ma problemu ( i tu nie ma obaw że docisk się nie zmieści bo idziemy w górę z rozmiarem felgi ) ja bym walił jak w dym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum