Mam podobny problem jak był już poruszany w innym temacie. Moja avensis kiedy jest na biegu jałowym skacze na obrotach od 700 (silne wibracje przenoszone na nadwozie) do 1100, bez znaczenia czy silnik jest zimny czy gorący. W serwisie dwukrotnie czyścili przepustnicę i nic to nie dało. Szef mechaników tłumaczył to tym, że klima się włącza i wyłącza tylko że wcześniej tego nie było. Do tego wzrosło spalanie o prawie litr na 100km. Raz mi się zdażyło, że te wahania ustały po zatankowaniu vervy, ale była to "jednobakowa" poprawa.
skoro piszesz że zalanie vervy zaprzestało nierównej pracy silnika to sam masz odpowiedź na swój problem, może paliwo które tankujesz jest kiepskiej jakości na jakiejś "dziwnej" stacji.
Ja w swojej ave mam identyczny silnik, i jeżdżę całym rokiem tylko i wyłącznie na ORLEN VERVA 98 - żadnych problemów z pracą silnika. Teraz przy tych mrozach -20C odpalam rano autko bez dodawania gazu dosłownie przekręcę kluczyk i już pali, wstępnie wiadomo obroty ok. 1400-1600 po czym stopniowo maleją wraz ze wzrostem temp. silnika.
Uważam że paliwo to bardzo ważny atrybut w pracy silnika i lepiej nie oszczędzać tych 20gr/litrze tankując na małych nieznanych stacjach.
Przynajmniej masz czyste sumienie że lałeś co najlepsze
Zawsze tankuje na Orlenie ale nie zawsze verve i nie mam innych problemow z samochodem. Odpala bez żadnych problemow bez znaczenia na pogode. Problem jest tylko przy skokach obrotow przy biegu jalowym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum