Wysłany: 2024-03-04, 09:17 [Avensis T27] Puszcza dymek przy mocnym przyśpieszeniu
Witajcie,
chciałbym zwrócić się o pomoc w ustaleniu co z moją toyotą nie tak.
W aucie w przeciągu pół roku wymieniłem 4 wtryski, dpf, katalizator, 2 czujniki temp. na dpf, egr. Wszystkie czesci nowe nie regenerowane. Czyszczony był również kolektor. Zalany oryginalny olej, wymienione wszystkie filtry.
Problem polega na tym, że zauważyłem, że przy mocnym przyspieszeniu pod górkę auto zostawia biały/ szary dym. Na prostej też ale tylko gdy się rozpędza przy mocnym wcisnieciu gazu w okolicach 60-80km. Powyżej 100km/h czysto za mną - bez różnicy czy rozgrzany czy nie.
Nie pokazuje żadnego błędu, spalanie w normie, płynu chłodniczego nie pobiera, oleju również nie. Proszę o pomoc w nakierowaniu co może być nie tak
Przebieg 240tys. rok 2013
Biały/szary dymek pojawia się za każdym razem, gdy mocno wciskasz pedał gazy, czy co jakiś czas, co kilka tygodni/m-cy?
Kiedy wymieniłeś DPF?
Dużo jeździsz po mieście?
Za każdym razem nie, gdy byłem w górach i była jazda pod górke to co mocniejsze wcisniecie gazu był dymek. Na prostej po około 200 km od tego miejsca auto mocno rozgrzane i ponownie przycisnełem od 0 do 120, dymek zauwazyłem przy prędkości około 60km/h.
DPF wymieniony 2 miesiące temu, założyłem z firmy Bosal.
Tankowanie pełne było na BP - więc kwestie stacji bym odrzucił.
Zalałem do baku Liqui Moly Spulung przy poprzednim pełnym tankowaniu, może być kwestia tego, że jakiś syf po czyszczeniu wtrysków do DPF wypchało ?
Skoro płynu chłodniczego nie ubywa, DPF innej firmy niż oryginał Toyoty, jazdy po mieście też robisz nie tak mało, to jest prawdopodobne, że ten biały/szary dymek, to popioły powstające z dopalania sadzy w DPF-ie. Popioły są takiego koloru i są niepalne. Luźno zalegają w DPF-ie i pod wpływem ciśnienia gazów, szczególnie gdy gwałtownie przyspieszasz, są wyrzucane na zewnątrz.
Im jazda bardziej dynamiczna, tym więcej sadzy oraz niespalonych całkowicie węglowodorów z oleju napędowego gromadzi się w DPF-ie, tym częstsze ich wypalanie i więcej popiołów niepalnych w DPF-ie.
Mam też Toyotę, 220.000 km na liczniku, ale wszystko jeszcze w niej oryginalne, i też od czasu do czasu wylatuje z DPF-a już od kilku lat taki biały dymek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum