Wysłany: 2025-09-25, 18:30 [Avensis T27] Brak komunikacji CAN, brak systemów, choinka n
Parę dni temu pojawił się na chwilę błąd "CHECK V... SYSTEM", nie pamiętak dokładnie treści, ale miałem wtedy rozebrane trochę auta więc uznałem, że po prostu jakiś kabel nie jest wpięty i nie wykrywa systemu. Potem musiałem odłączyć akumulator na dłuższy czas, po ponownym podłączeniu armagedon:
- choinka na zegarach (ABS, poduszki, żółte i czerwone wykrzykniki),
- CHECK PARKING BRAKE SYSTEM,
- brak reakcji obrotomierza i prędkościomierza (wskazówki martwe),
- brak danych z ECU na wyświetlaczu (spalanie, zasięg itp),
- brak ostrzeżeń dźwiękowych (i monitów na wyświetlaczu) o kluczyku w stacyjce, otwartych drzwiach, niezapiętych pasach,
- brak wskaźnika temperatury silnika,
- nie uruchamia się wentylator chłodnicy,
- silnik na biegu jałowym ma różne, a najczęściej za niskie obroty (ale to może adaptacja ECU nie do końca jeszcze się zrobiła),
- brak wspomagania kierownicy.
Tyle problemów zauważyłem przez dzień obserwacji, samochód odpala normalnie, reakcja na gaz jest. ABS itd nie sprawdzałem bo strach jeździć.
Sprawdzone:
- hamulec awaryjny działa, ale nie puszcza automatycznie przy ruszaniu,
- zamek centralny, światła, radio, szyby elektryczne działają,
- nawiew działa (klimy nie sprawdzałem ale bez wentylatora to i tak bez sensu),
- bezpieczniki wszystkie sprawdzone miernikiem zarówno ciągłość i napięcie,
- sprawdzona masa (brak przepięć),
- sprawdzony akumulator - napięcia w normie,
- sprawdzone gniazdo OBD - i tutaj zaczyna się robić ciekawie:
Gniazdo OBD ma zasilanie, czytnik OBD wykrywa połączenie ale za nic w świecie nie chce się połączyć z autem i wejść w system. Zacząłem patrzeć piny i na 6 i 14 gdzie idzie magistrala CAN, jeden pin ma 8V, drugi 0V. Rezystancji nie idzie zmierzyć (brak odczytu).
Więc ogólnie wygląda to na problem z CAN, bo nie działają systemy typowo zależne od tej magistrali. I teraz pytanie do Was, czy ktoś miał coś podobnego, wiadomo gdzie szukać przyczyny?
Sprawdziłem ECU, niby wszystko okej, nie widać zwarcia, przetarć ani nic, rezystancja na pinach CAN 120Ohm. Odpinałem ABS - dalej to samo, nic się nie zmieniło. Powoli zaczyna mi brakować pomysłów gdzie szukać, przedtem auto zachowywało się normalnie, nie ingerowałem w elektronikę ani nic nie "kombinowałem".
Przeszukałem forum pod tymi błędami, ale we wszystkich wątkach możliwe było podpięcie OBD i szukanie po kodach błędów, tutaj nawet nie ma szans dowiedzieć się co go boli.
Edit: Po trzech dniach batalii, rozbierania połowy samochodu i sprawdzania każdego modułu, okazało się że za konsolą od klimy jest szara wtyczka, która wygląda jak zaślepiona wtyczka akcesoryjna (coś w stylu, że jest przygotowana pod akcesoria, których nie ma). Wtyczka ta ma założony "kapturek" i jest przymocowana klipsem do plastikowej belki/ramki/poprzecznego kawałka plastiku. Jakby ktoś się zastanawiał, to ten "kapturek" to nie jest zaślepka tylko zworka. U mnie ten kabel jakimś cudem się poluzował i położył całą komunikację CAN w aucie, wystarczyło docisnąć.
masz gdzies zarowki LED?
zmien spowrotem na normalne zarowe
Z zewnątrz mam LED jako podświetlenie tablicy rejestracyjnej, zmienione też mam wszystkie w środku na białe LED. Ale problem nie wystąpił po ich zmianie i nie jest z nią związany. Jak pisałem w edit'cie to poluzowana wtyczka była problemem, po dopięciu wszystko działa jak powinno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum