Wysłany: 2023-11-18, 08:56 [Avensis T27] automatyczna skrzynia nie działa po buksowaniu
Cześć wszystkim,
wiedzę o samochodach mam zupełnie podstawową a ten post jest serdeczną prośbą do Was o podzielenie się Waszą wiedzą zanim pojadę do mechanika i powie mi cokolwiek w co będę musiał uwierzyć.
Stojąc na światłach chciałem ruszyć ale nagle koła zaczęły buksować (jak się okazało stałem w koleinach w kałużach). Zaświecił się check engine, usłyszałem zgrzytanie, metaliczny dźwięk i samochód już nie ruszył. Ani do przodu ani do tyłu. Biegi na lewarku wbijam, ale samochód nie reaguje. Gdy wrzucam ponownie na P to słychać ponownie zgrzytanie i metaliczny dźwięk.
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź - wiem, że po takim opisie ciężko cokolwiek zdiagnozować ale przynajmniej będę wstanie, dzięki Waszej pomocy, ograniczyć potencjalne usterki przed poniedziałkową wizytą w warsztacie.
Toyota Avensis T27 2009r 2.0 112 kW benzyna automat
Jaka to skrzynia i jaki przebieg ?
Kiedy byl zmieniany olej ?
Jak nie ruszył i to CVT to mógł zerwać lub uszkodzić się pasek napędu czyli to https://akpp.pl/K114-CVT-belt
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum