Wysłany: 2010-03-08, 21:00 [Avensis T27] 2.0 w manualu czy automacie
Jak koledzy sądzą czy dokonany przeze mnie wybor benzynki 2.0 ze skrzynią automatyczną jest dobrym wyborem? Miałem okazje przejechać się automatem z silnikiem 1.8 i wydał mi sie ciut za słaby. Powiedzcie czy w 2.0 będzie odczuwalna różnica?
silniki wysokoprężne sa mocniejsze
odczujesz to np przy wyprzedzaniu i wjeżdrzaniu na wysokie wzniesienie
diesel ma klasę
sam czuje ta róznice jak przesiadlem się z benzyny na diesla i jestem nim oczarowany
diesele mają większy moment obrotowy przy mniejszych obrotach silnika a z tego co wiem to stały moment zaczyna się chyba od 1500 obrotów a kończy coś około 4500-5000 jeździłem corollką 1,4 i wymiatała ale paliła jak smok przy bardzo dynamicznej jeździe i stwierdziłem że jak ma tyle palić to wolę benzynkę i przy okazji mniej kłopotliwa
różnica na papierze niewielka, osiągi też podobne, jedynie pojemność może zrobić swoje...
Mam wersję 2.0 w automacie i muszę przyznać, że różnica między 1.8 a 2.0 jest o wiele większa niż by się zdawało na papierze.
Na pewno nie ma takiego momentu jak diesel ale podczas jazdy z czterema osobami i pełnym bagażem można spokojnie wyprzedzać bez nadmiernego pocenia się, zwłaszcza w trybie skrzyni "sport".
...a do tego pali po mieście średnio 9,3 a na trasie 7,8 więc czegóż więcej chcieć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum