Wysłany: 2012-06-11, 21:02 [Avensis T25] Znikające napisy na wyświetlaczu radia
Witam.
Od pewnego czasu co jakiś czas mam problem z wyświetlaczem radia (Avensis T25 po FL radio z MP3). Otóż wygląda to tak jakby wyświetlacz zawieszał się, tzn. zazwyczaj nie są wyświetlane żadne napisy, a ekran jest normalnie podświetlony. Czasem ekran zawiesi się z widocznymi napisami, przy czym nie zmieniają się one wraz z przełączaniem stacji lub ustawień radia. W takim przypadku nawet po wyłączeniu radia napisy są dalej widoczne. Dopiero po wyjęciu kluczyka ze stacyjki napisy znikają po kilku sekundach.
Generalnie sytuacja wygląda tak, że przez kilka dni jest wszystko OK, po czym przez kilka dni lub kilka uruchomień jest problem.
Aha, zapomniałem dodać, że radio działa normalnie. Jedynie wyświetlacz nic nie wyświetla.
Proszę o pomoc, co może być przyczyną i co mogę zrobić. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
u kolegi mzdunio, radio po lifcie, dość częsta przypadłość, coś się dzieje z kontrastem wyświetlacza, sprawa do zrobienia u elektronika, poszukaj i poczytaj na elektroda.pl
Wysłany: 2014-01-18, 16:47 Re: Znikające napisy na wyświetlaczu radia
Witaj,
U mnie wyświetlacz padł na stałe. Próbowałem znaleźć jakiś sposób na reanimacje jednak najprostszą rozwiązaniem okazało się kupienie używki.
Radia te mają feler i pada wyświetlacz, ten typ tak ma.
Samo radio działa bez wyświetlacza ale to nie to samo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum