Wysłany: 2010-11-12, 14:23 [Avensis T25] co ile wymieniać olej w skrzyni??
Witam co ile powinno się wymieniać olej w skrzyni, czy ma znaczenie rodzaj jazdy miasto/trasa. Co ile wymieniacie olej w silniku co 10 tys czy 15 tys. Co ile w ymieniacie filtr paliwa, wiem że przy każdej wymianie oleju powinno się wymienić ale może macie inne doświadczenia.
comcf, zależy jaki masz olej zalany jak syntetyk to 12-15k niektórzy wymieniają po 10k jak masz półsyntetyk to max co 10k nie wiem jak w dieslu w Toyocie ale w benzynie filtr paliwa jest gdzieś w baku i chyba się go nie wymienia za często.
olej w skrzyni zalecają wymieniać co 60 tys. filtr paliwa znajduje się obok zbiorniczka do płynu hamulcowego
co do wymiany filtra paliwa to wymieniam raz na rok
filtr powietrza wymieniam co 2 zmianę oleju w silniku
co do oleju w silniku to zależy jaki masz zalany
_________________ Jeśli Ci pomogłem to klikaj "pomógł" - tak niewiele za tak wiele
dzięki za informacje w silniku mam castrol edge 5W40 i wymieniam co 15 tys. ale znowu zaczyna mi czasami kopcić i generalnie auto jest częściej zmulone niż rzwawe. Raz byłem w serwisie japończyków i kazałem wyczyścić zawór recyrkulacji i wymienić filtr paliwa troche pomogło. Z waszych postów wyczytałem że należy wyczyścić cały kolektor dolotowy powiedziłem im a oni powiedzieli że to dużo roboty i o ile dobrze pamiętam to twiedzieli że trzeba ruszyć wtedy głowice, co wy na to?.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum