Wysłany: 2010-11-03, 12:27 [Avensis T25] Znaczny ubytek mocy w D4D 2.0 126KM
Witam! Od kilku tygodni jestem posiadaczem Avensisa z 2007r. Auto było po lekkiej kolizji więc najpierw powędrowało do blacharza. Po odbiorze okazało się, że auto nie ma w ogóle mocy, zachowuje się jakby miało ze 40 KM. Ubytek jest stały - zauważalny w pełnym zakresie obrotów. Turbina chodzi. Wstępna diagnostyka komputerowa u mechanika pokazała uszkodzenie przepływomierza. Z obawy, że może być to coś innego oddałem auto do serwisu, gdzie stwierdzili konieczność regeneracji wtrysków.
Z tego co wyczytałem na forum wiem, że problem może dotyczyć również innych podzespołów. Najbardziej obawiam się tego, że w serwisie zaczną naciągać mnie na kolejne części, gdzie przyczyna może być związana np. tylko z przepływomierzem. Czy ktoś z Was miał już do czynienia z takim zachowaniem silnika?
Typ: Avensis T22
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2010-11-05, 22:43
ja mialem i auto chodzilo mi jak bez turb apo dodawaniu gazu powoli jakos sie zbieralo ale strasznie wolno po wcisnieciu gazu mocniej wrecz hamowało - i co - przewód gumowy od chyba przepływomierza został przeciety ( przewód ten szedł wzdłóż chyba kolektora (czarna rura metalowa ) od turbo
Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi. Panowie w serwisie jednoznacznie stwierdzili, że to wina wtryskiwaczy i poddali je regeneracji. Jak już wspomniałem, auto było po kolizji i zanim trafiło w moje ręce przez dłuższy czas stało nieprzepalane, stąd prawdopodobna przyczyna niewydolności tych elementów. Teraz śmiga jak należy
Pozdrawiam serdecznie!
jak można wiedzieć to ile zapłaciłeś za regeneracie
Panowie z serwisu wysyłali wtryskiwacze do jakiejś zewnętrznej firmy, nie jestem pewny gdzie dokładnie, ale chyba do Łodzi. Koszt samej regeneracji to około 1500 zł, do tego demontaż i wymiana kilku innych powiązanych elementów - całość 2150 zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum