Wysłany: 2013-01-20, 09:53 [Avensis T25] Zmiana akumulatora - problem z szybami
Witam
wczoraj zmieniłem akumulator na nowy i podłączyłem najpierw - potem +
Później zauważyłem, że podnoszenie i opuszczenie szyb działa tylko jak przytrzymuje przycisk, to 2 krotne przesunięcie nie działa i szyby same się nie podnoszą i nie opuszczają
myślicie że jak dam najpierw + potem - to się naprawi ??
Jezeli przestanie działaç funkcja automatycznego otwierania i zamykania lub funkcja bezpieczenstwa, nalezy za pomoca przycisku sterujacego w odpowiednich drzwiach dokonaç kalibracji elektrycznego sterowania szyb.
W tym celu nalezy:
1. Podczas podnoszenia lub opuszczania szyby
odlaczyç akumulator. Nastepnie z powrotem
go podlaczyc.
2. Pociàgajàc do góry przycisk sterujàcy doprowadziç
do zamkniecia okna, a nastepnie
przytrzymaç przycisk w tej pozycji jeszcze
przez dwie sekundy.
Kolejność podłączania w zasadzie nie gra roli, jednak ze względów bezpieczeństwa przy podłączaniu akumulatora najpierw podłączamy klemę +, bo gdy ją już mamy podłączoną to przy podłączaniu klemy - nie zrobimy przypadkowego zwarcia. Gdy połączalibyśmy najpierw - a potem +, to przy podłączaniu klemy + wystarczy, że przypadkiem dotkniemy nią karoserii (bezpośrednio, lub przez klucz) i mamy zwarcie.
Jeżeli automatyczne opuszczanie i podnoszenie nie działa, to trzeba zrobić kalibrację jak napisał miran1974. W T22 nie miałem nigdy problemów z szybami po odłączaniu akumulatora. W instrukcji samochodu powinna być opisane postępowanie dla takiego przypadku.
1. Podczas podnoszenia lub opuszczania szyby
odlaczyç akumulator. Nastepnie z powrotem
Po co?!
Wystarczy opuścić szybę do końca i trzymając przycisk czekać do tzw "pyknięcia" i następnie to samo w górę. I tak analogicznie pozostałe 3 szyby. Koniec.
Wysłany: 2013-01-21, 20:33 Zmiana akumulatora - problem z szybami
Wystarczy opuścić szybę do końca i trzymając przycisk czekać do tzw "pyknięcia" i następnie to samo w górę. I tak analogicznie pozostałe 3 szyby ze sterowania kierowcy i działa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum