Jak nie masz 2 lewych rąk,to kup tzw.wykrętaki.To coś jak gwintownik,tylko działa w drugą stronę.Max 40 min.z jedną świecą.Przed robotą dobrze spryskać WD40.
Koledzy ja właśnie też dzisiaj spotkałem się z tym problemem. Najlepsze w tym jest to ze podczas wkręcania nowej świecy nagle ja przystopowało postanowiłem wiec ją wykręcić i spróbować jeszcze raz po wyjęciu okazało się ze żarnik został w środku. I teraz nie wiem jak go wyjąć, dzwoniłem po znajomych mechanikach mówili żeby zapalić samochód to może kompresja to wyrzuci. Niestety to nie pomogło, wiec postanowiłem zalać to odrdzewiaczem i poczekać do jutro.Jak ktoś zna jakiś sposób żeby to wyjąć będę wdzięczny.
Witam wszystkich,mam taki przypadek jak opisany powyżej wczoraj podczas wkręcania świecy najprawdopodobniej się ukręciła został żarnik w środku reszta wyszła co teraz zrobić może ktoś opatentował jakiś sposób silnik był podgrzewany ale niestety
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2007
Nadwozie: Sedan Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 30 Sty 2013 Posty: 28 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-03-15, 08:41
Jak blok jest aluminiowy powinno się odkręcać na ciepłym natomiast wkręcać jak całkowicie jest zimny silnik, czyli po nocy. Przy wcześniejszym samochodzie (Vectra) wymieniałem swiece sam ale wcześniej z dwa dni po 2 razy dziennie pryskałem WD-40 i wykręciłem bez problemu. Warto też posmarować gwint nowej świecy pastą miedzianą i powoli wkręcać, wtedy nie powinno być problemy z wykręcaniem przy następnej wymianie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum