Mój pierwszy post więc przy okazji się witam, szkoda że w tak smutnych okolicznościach.
Niedawno podczas jazdy moją ave (D4D 2.0, 116 km, 200k przebiegu - podobno) spotkała mnie niemiła niespodzianka. Przy prędkości ok 150-160 km/h silnik samochodu się nagrzał do ok 4/5 skali i wyłączył, a za samochodem pociągnęła się biała smuga powietrza (pary?). Z pod auta wyciekł płyn chłodniczy, auto nie odpaliło i zostało odwiezione do serwisu. W serwisie stwierdzono wyciek pompy wody oraz brak sprężania na 1 cylindrze.
Uszkodzenia cylindra takie jak na zdjęciach.
Poje pytania są następujące (z góry przepraszam jeśli laickie):
1. Co mogło być powodem takich uszkodzeń?
2. Czy oprócz wymiany bloku/całego silnika istnieje 3 opcja, nawet gdyby miała być tymczasowa. (od razu prostuje: nie, nie chce komuś wcisnąć mojej avki z ledwo sprawnym silnikiem, za dobrze wychowany na takie akcje chyba jestem)
3. Silnik jest obecnie zdemontowany i ze zdjętą głowicą, czy możliwa (i tańsza) nie była by wymiana samego bloku?
4. Czy jeśli wymieniałbym sam blok, czy oprócz walniętego tłoku mogę przełożyć resztę elementów ze starego silnika?
W ostateczności potrzebuje, żeby auto przejechało dosłownie 80 km na własnych kołach.
1) Może ktoś przy wymianie rozrządu zaoszczędził i nie zmienił pompy,może rozrząd nie był wymieniony? Fakt faktem pompa dała ciała.Wyciekł płyn chłodniczy.Silnik przegrzał się.Poszła uszczelka głowicy,lub pękł blok.Płyn dostał się do komory spalania i z tąd biały dym.
2)Nie kombinuj z wymianą bloku,bo trzeba by zrobić szlify cylindrów,kupić tłoki z pierścieniami a to duży koszt.I nie zawsze dobrze ,,wyjdzie"
Ja kupiłbym cały silnik.Przekładka zajmie parę godzin.Najlepiej jakby zmienić w warsztacie sprzedającego,lub gdzieś w pobliżu.Masz wtedy pewność,że jest ok.Silnik kupisz za ca.2000+przekładka myślę jakieś 500.
Szkoda,że tak wyszło.Nauka na przyszłość ,,jak nie jesteś pewny wymiany rozrządu,wymieniaj"
Witam .
Kolega ma rację, po prostu padłeś ofiarą czyjegoś niedbalstwa lub cwaniactwa - przykre to.
Wymiana samego bloku może i była by nieco tańsza, ale po pierwsze nie wiesz co Ci się trafi, a po drugie jednak silnik Twojej Avki uległ przegrzaniu i niestety poszczególne jego podzespoły są juz w nieco gorszej kondycji . Auto z rocznika, który posiadasz jest zbyt młode, by oddać go na złom , więc może warto zainwestować te pieniążki i wtedy będziesz miał pewność, że masz auto silnikowo sprawne.
Pozdrawiam
ja także kolego zaproponuje wymianę całego słupka koszt jak wyżej około 2,500 i bezstresowo jedziesz dalej . szukałem kilka części do siebie ostatnio i wiem że jest kilka ( kilkadziesiąt aut z Anglii w których siedzi silnik który potrzebujesz i to z możliwością odpalenia . powodzenia pozdrawiam .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum