Toyota Avensis
Reklama Regulamin Regulamin Szukaj Szukaj Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia Avensis Download Pliki Avensis
 Ogłoszenie 

Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj z dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

opony aut części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[Avensis T25] Uszkodzony cylinder/tłok
Autor Wiadomość
Havec 
Nowy Klubowicz

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2006
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2013-03-26, 16:50   [Avensis T25] Uszkodzony cylinder/tłok

Witam,

Mój pierwszy post więc przy okazji się witam, szkoda że w tak smutnych okolicznościach.

Niedawno podczas jazdy moją ave (D4D 2.0, 116 km, 200k przebiegu - podobno) spotkała mnie niemiła niespodzianka. Przy prędkości ok 150-160 km/h silnik samochodu się nagrzał do ok 4/5 skali i wyłączył, a za samochodem pociągnęła się biała smuga powietrza (pary?). Z pod auta wyciekł płyn chłodniczy, auto nie odpaliło i zostało odwiezione do serwisu. W serwisie stwierdzono wyciek pompy wody oraz brak sprężania na 1 cylindrze.

Uszkodzenia cylindra takie jak na zdjęciach.

Poje pytania są następujące (z góry przepraszam jeśli laickie):

1. Co mogło być powodem takich uszkodzeń?
2. Czy oprócz wymiany bloku/całego silnika istnieje 3 opcja, nawet gdyby miała być tymczasowa. (od razu prostuje: nie, nie chce komuś wcisnąć mojej avki z ledwo sprawnym silnikiem, za dobrze wychowany na takie akcje chyba jestem)
3. Silnik jest obecnie zdemontowany i ze zdjętą głowicą, czy możliwa (i tańsza) nie była by wymiana samego bloku?
4. Czy jeśli wymieniałbym sam blok, czy oprócz walniętego tłoku mogę przełożyć resztę elementów ze starego silnika?

W ostateczności potrzebuje, żeby auto przejechało dosłownie 80 km na własnych kołach.

Z góry dzięki za pomoc

ASO Avensis 

Silnik: 2.0 16V benzyna
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
kokomo666 
Nawiedzacz

Rok: 2003
Wysłany: 2013-03-26, 17:51   

1) Może ktoś przy wymianie rozrządu zaoszczędził i nie zmienił pompy,może rozrząd nie był wymieniony? Fakt faktem pompa dała ciała.Wyciekł płyn chłodniczy.Silnik przegrzał się.Poszła uszczelka głowicy,lub pękł blok.Płyn dostał się do komory spalania i z tąd biały dym.
2)Nie kombinuj z wymianą bloku,bo trzeba by zrobić szlify cylindrów,kupić tłoki z pierścieniami a to duży koszt.I nie zawsze dobrze ,,wyjdzie"
Ja kupiłbym cały silnik.Przekładka zajmie parę godzin.Najlepiej jakby zmienić w warsztacie sprzedającego,lub gdzieś w pobliżu.Masz wtedy pewność,że jest ok.Silnik kupisz za ca.2000+przekładka myślę jakieś 500.
Szkoda,że tak wyszło.Nauka na przyszłość ,,jak nie jesteś pewny wymiany rozrządu,wymieniaj"

ASO Avensis 

Marco 
Nowy Klubowicz

Wysłany: 2013-03-26, 21:16   

Witam .
Kolega ma rację, po prostu padłeś ofiarą czyjegoś niedbalstwa lub cwaniactwa - przykre to.
Wymiana samego bloku może i była by nieco tańsza, ale po pierwsze nie wiesz co Ci się trafi, a po drugie jednak silnik Twojej Avki uległ przegrzaniu i niestety poszczególne jego podzespoły są juz w nieco gorszej kondycji . Auto z rocznika, który posiadasz jest zbyt młode, by oddać go na złom , więc może warto zainwestować te pieniążki i wtedy będziesz miał pewność, że masz auto silnikowo sprawne.
Pozdrawiam :okok:

martinezz 
Czasobywacz

Silnik: 2.2 D-CAT diesel
Wysłany: 2013-03-26, 22:08   

ja także kolego zaproponuje wymianę całego słupka koszt jak wyżej około 2,500 i bezstresowo jedziesz dalej . szukałem kilka części do siebie ostatnio i wiem że jest kilka ( kilkadziesiąt aut z Anglii w których siedzi silnik który potrzebujesz i to z możliwością odpalenia :) . powodzenia pozdrawiam .

ASO Avensis 

Odpowiedz do tematu