Wysłany: 2015-06-06, 14:05 [Avensis T25] zarówki często sięprzepaają
Witam,
w moim modelu T25 2004/ kombi muszę wymieniać żarówki H4 co pare miesięcy, czy ktoś miał taki problem?
w jednej lampie musiałem wymienić stopioną kostkę na wsówki.
Pozdrawiam
Nie H4 tylko H7. Żarówki H7 mają to do siebie, że świecą jaśniej a ich żywotność jest dużo krótsza w porównaniu do H4. Przy żarówkach H7 marketowych wymieniałem w odstępach od miesiaca do nawet roku, zależy co się trafiło. przy najzwyklejszych Philipsach PREMIUM H7 12V 55W, +30% wymieniam je raz na rok.
Zamontuj żarówki o przedłużonej trwałości (świecą przyzwoicie, jeśli nie masz wypalonych soczewek)
np:
OSRAM H7 ULTRA LIFE 3X LIFETIME
Na żarówki masz 3 letnią gwarancję.
Jeśli w okresie gwarancji żarówka ulegnie przepaleniu,k wymieniają Ci bez problemu.
Pamiętaj tylko o zachowaniu oryginalnego opakowania i paragonu (warto zrobić xero paragonu, bo istnieje ryzyko, że Ci wyblaknie po kilku latach)
_________________ Toyota Avensis Wagon T25 2007 rok 2.0 D4D 126km
U mnie był podobny problem ale tylko z prawej strony. Żarówka świeciła max kilka miesięcy, a z lewej strony świeci już chyba z 6 lat. Problemem okazało się wygrzane gniazdo. Na przeglądzie 2 lata temu poprosiłem o jego wymianę i od tej pory problem zniknął. Po wymianie mocowania żarówki i założeniu nowej żarówki świeci do tej pory a wcześniej wymieniłem ich chyba z 5 i zawsze z tej samej strony. I jeszcze ciekawostka. Uszkodzenia żarówek polegały na tym, że po uruchomieniu silnika (mam taki automat), żarówka nieraz się zapalała ale nieraz nie. Jak się popukało w lampę to nieraz się zapalała, aby po chwili zgasnąć. Po wymianie gniazda stara żarówka zachowywała się tak samo więc została wymieniona na nową i problem zniknął. Prawdopodobnie wskutek uszkodzonego gniazda żarówka się przegrzewała i w jej środku coś się działo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum