Wysłany: 2023-11-17, 09:12 [Avensis T25] Wysokie obroty, falowanie
Dzień dobry wszystkim.
Z racji że to mój dziewiczy post witam wszystkich użytkowników Toyot i forum.
Potrzebuje pomocy, zakupiłem Avensis T25 z silnikiem 1.8 110 koni.
Jak odpalam obroty wiszą na wysokości 2500 przez pierwsze 10 minut, później jak się samochód zagrzeje spadają ma 900 ale co kilka sekund lecą w dół że samochód prawie gaśnie i trzęsie kabiną.
Idąc poradami, na początek wymieniłem czujnik temperatury płynu, nie dało to nic.
Przy zakładaniu gazu niby gazownik spryskał przepustnicę.
Jakie dalej stosować rozwiązania?
Kupować nową przepustnicę, może przepływomierz?
_________________ Toyota Avensis 2004 rok, 1.8 110 KM
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2020 Posty: 265 Skąd: Kraków
Wysłany: 2023-12-07, 15:57
podlaczyc diagnoster - sprawdzic bledy
podlaczyc diagnoster - sprawdzic wartosci rzeczywiste pracy silnika na zimnym i na cieplym
2500 to zaduzo ( nie mialem T25 , ale to zaduzo jak na prace na ssaniu)
2500 sam start to zrozumiem ale powinien bardzo szybko zejsc w okolice 1000-1500
Siemka wszystkim ,mam mały problem z moją Avensis 1.8 benzyna 2006 r. Zacznę od początku może , tydzień temu było u mnie - 20 st no i zapaliła mi bez problemu w garażu ale dosyć długo ja tam grzałem. Po przejechaniu około 12 km zapaliłą mi się kontrolka TRC OFF i VSC ale jakoś spokojnie dojechałem do pracy. Tam pożyczyłem OBD2 i wykasowałem błąd P0133 kontrolki pogasły. Na 2 dzień znowu po przejechaniu 12 km załączyły mi sie te same kontrolki + check i przeszła w tryb awaryjny,skasowałem ponownie błedy i jakoś dojechałem do pracy. 3 dzień to samo. Byłem u mechanika ale na kompie nie pokazuje żadnych błędów ,wymienił mi świece zapłonowe i wyczyścił przepustnice była naprawde brudna. Ale od tego czasu mam rano problemy z odpalaniem ,wczesniej paliła od kopa a teraz musze z 3 razy ją podkrecić zeby zapaliła i potem od razu wchodzi na 2.1 obroty i dopiero po 20 km zaczynają obroty spadac na 900 i jest normalnie. I tak co dzień od paru dni.Moje pytanie brzmi czy to sonda lambda ta druga czy może coś innego.Pomocy bo autko jest mi koniecznie potrzebne!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum