Wysłany: 2016-09-14, 19:43 [Avensis T25] Wysokie obciążenie silnika, brak Turbo
Witam, jestem nowy na forum więc nie wiem czy trafiłem w odpowiedni dział, mam nadzieję że tak.
Po wcześniejszym przeszukaniu forum nie znalazłem odpowiedzi na temat, jaka powinna być wartość obciążenia silnika na biegu jałowym ?
Ponieważ mam problem z moją Toyotą, tj. Avensis rocznik 04 d4d 116 km 1CD-FTV. Auto jeździ jak bez turbiny, po podpięciu komputera system pokazuje obciążenie silnika 99% po dodaniu gazu wartość spada ale nie niżej niż 95%.
Tak więc wracając do pytania o wartość clv ? Na biegu jałowym, oraz gdzie może leżeć przyczyna w jakimś zaworze, kablu czy czujniku? Można to jakoś sprawdzić?
Będę wdzięczny za porady
Właśnie zapomniałem dodać ostatnio ciężko kręci ale aż tak źle i czasem zakopci przy odpalaniu, dziś zauważyłem chyba olej przy wylocie z Turbojutro sprawdze czy jeszcze szczelne jest może to przyczyna
Ale czy podczas jazdy kopci przy przyśpieszaniu itp? Jak nie to kłopoty z odpalaniem i brak mocy to może być wina układu paliwowego. Zbyt niskie ciśnienie na listwie wtryskowej, ale to powodowałby wyrzucanie błędu silnika
No właśnie a nie mam żadnych błędów, Dzisiaj podczas jazdy zaczął kopcicic strasznie po wciśnięciu mocniej gazu, w domu sprawdzilem Turbo przy 2000 rpm lekki podmuch drugą próba i mój znajomy był cały w oleju :( ale czy nie szczelna turbina może dawać objawy przeciążenia silnika czy padła przez coś innego ?
[ Dodano: 2016-09-16, 19:14 ]
Dodam że auto nie kopci na niebiesko
Hmm.. Przy 2000 obrotów sprężarka powinna dawać już bardzo dobre ciśnienie. Może przez brak doładowania w układzie wydechowym natworzyło się tyle nagaru (katalizator) że auto ma problem z usuwaniem spalin, przez co i słabo napędza się sprężarka itp....
Ktoś kiedyś pisał na tym forum, że uwalczył się z różnymi rzeczami, a przyczyną był zatkany Katalizator...
Myślę że przy 2000 rpm nie powinno się utrzymać ręki przy wylocie z Turbo czyscilem dzisiaj egr, intercooler, przepustnice itd wszystkie rury, zdemontowalem osłonę Turbo i mam pytanie czy macie jakieś pojęcie jak je wyjąć instrukcje gdzie sasruby itd ? Byłbym wdzięczny
[ Dodano: 2016-09-17, 21:30 ]
Katalizator jest za turbiną jeśli się nie mylę?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum