Wysłany: 2016-01-02, 19:47 [Avensis T25] Wymiana zamka w drzwiach tylnych
Po demontażu boczka drzwi tylnych wypinamy klamkę wewnętrzną która trzyma się na zatrzaskach (przymocowana była też śrubą którą odkręciliśmy podczas zdejmowania boczka drzwi) następnie wypinamy kostkę kabla zasilającego zamek i po tej czynności wykręcamy trzy śruby (trzymające zamek) na klucz torx 27. Po wykręceniu śrub zamek jest luźny i podczas wyjmowania go z wnęki drzwiowej trzeba uważać na widełki od klamki zewnętrznej w których jest trzpień od zamka, aby go wyjąć z tych widełek należy zamek opuścić na dół. Gdy już czpień nie trzyma wyjmujemy zamek w lewą stronę a następnie w prawo tak aby linki z klamką wewnętrzną wyszły przez otwór w foli naklejonej na drzwiach, jeżeli mamy kupiony sam zamek bądź zamek z linkami bez klamki wewnętrznej to możemy klamkę wewnętrzna wypiąć z linek przed wyjęciem starego zamka ułatwi to trochę wyjmowanie przez otwór w foli:D podczas montarzu nowego zamka trzeba pamiętać o trafieniu trzpieniem nowego zamka w widełki od klamki zewnętrznej żeby później szło otworzyć drzwi od zewnątrz:D składamy wszystko w odwrotnej kolejności.
A ja mam takie pytanie gdyż muszę wymienić zamek z tyłu bo zrobiła się grzechotka ... kupiłem drugi zamek który miał być do avki ale w gnieździe ma 8 pinów a ten oryginalny tylko 2, zamek oczywiście nie wykazuje żadnej chęci do działania po podłączeniu. Pytanie się nasuwa takie od czego jest ten zamek i czy udałoby mi się zrobić jeden zamek z dwóch czy zostanę z dwoma rozgrzebanymi zamkami?
[ Dodano: 2016-10-07, 10:10 ]
Zagadka się rozwiązała, zamki które posiadają 8pin i leżą na kilogramy są od anglików i nie pasują do wersji EU. Wersja EU musi mieć 2 piny w gniazdku bo i wtyczka ma tylko 2 kabelki. Mogę dodać tylko tyle że są bezcenne, zamek 8pin ~50zł, zamek 2pin ~180-200zł ...
[ Dodano: 2016-10-31, 19:58 ]
Ostatecznie zakończyłem walkę z zamkiem tylnych drzwi. Można zamontować i podłączyć zamek z anglika czyli taki mający 8pinów ... rozebrałem taki zamek, ma on wewnątrz drugi silniczek i jakiś czujnik położenia zamka?! ale można to zignorować. Jedyne czego trzeba dokonać to przełożyć jeden kabelek we wtyczce która idzie do zamka, na pierwszym foto zaznaczyłem jak jest podłączone oryginalnie, na drugim foto zaznaczyłem gdzie musi iść drugi kabelek. Otwiera, zamyka gra muzyka
SimonAvensis2, Dzięki wielkie; też miałem do kupienia na 8 pinów, które kosztują nawet i 180zł a dzięki Tobie zaoszczędziłem ponad 100zł kupując zamek z angola na 2 piny Super że działa Pozdro
Tak, na zdjęciu jest widoczne gniazdko zamka. Wtyczka jest jego odbiciem lustrzanym. Zwróć uwagę na zatrzask wtyczki.
Zaraz będą 3 lata, problemów brak
Po zainstalowaniu zamka z anglika (8 pin) pojawiła się w nim dziwna przypadłość:
Z zamka wydobywa się dźwięk, pracują przekładnie, ale nie działa - nie zamyka i nie otwiera drzwi, ale...
żeby jednak było ciekawiej jeśli zamek zostanie ręcznie ustawiony w pozycji zamkniętej i nastąpi zamkniecie centralnym - nie ma możliwości otwarcia go ręcznie. "kołek" w drzwiach odpuszcza dopiero po ponownym otwarciu z centralnego - cięgno go blokuje w takiej pozycji, a nie tak jak jest to w pozostałych zamkach, gdzie niezależnie od centralnego można otwierać i zamykać dowolnie.
Kilka dni później
Rozwiązaniem tego problemu było inne podłączenie kabelków, od prawej: 1. czarny 2. czerwony. Być może jest to jakaś inna odmiana zamków, lub strona ma znaczenie. Mój przypadek dotyczył lewego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum