Witam !!!
Mam pytanko. Może któryś z bardziej doświadczonych kolegów wymieniał tarcze i klocki w T25 2004 rocznik. Czy istnieje konieczność (ponieważ wiem że w niektórych markach samochodów taka występuje) kasowania w komputerze pokładowym stanu zużycia hamulców?
Dziękuję za ewentualne sugestie, pozdrawiam!!
nie sądzę ponieważ jeden na klockach zrobi 80 tys. a drugi 40 tys. zależy od typu jazdy (miasto, trasa, ciężka noga czy delikatna jazda) komp tego raczej nie oduje ja wymieniłem przy 170 tys. tarcze na przodzie i kompet klocków i nic nie wprowadzałem do kompa nic mi nie sygnalizuje jak narazie.
ja wymieniałem u siebie ostatnio klocki i powiem wam że się zdziwiłem jak serwis powiedział mi że klocki są bez czujnika zużycia co dziwne przy tym klasie auta.
avka moja była serwisowana w toyocie i nie sądzę żeby się pomylili zakładając inne klocki dlatego stwierdzam że nie ma nic w kompie o klockach
plesser Dzięki wiem. Już mam w tym trochę doświadczenia i wiem ile się trzeba z tym czasem naszarpać szczególnie przy odkręcaniu zacisku. Post założyłem aby mieć pewność że się nie stanie tak że się narobię a i tak w efekcie trza będzie jechać na servis.
ja wymieniałem u siebie ostatnio klocki i powiem wam że się zdziwiłem jak serwis powiedział mi że klocki są bez czujnika zużycia co dziwne przy tym klasie auta.
Faktycznie to chyba jest jednak niedopatrzenie Toyoty, bo ja nawet w Hyundaiu Accencie z roku 2000 mialem sygnalizacje zuzycia klockow.
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.6 16V VVTi benzyna
Rok: 2008
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2010-05-01, 10:25
Za każdym razie przy wymianie opon patrzę na stan klocków.
Krzysztof83 [Usunięty]
Wysłany: 2010-09-12, 23:07
Ja wymieniałem sam, nic nie trzeba kasować w komputerze.
Nie wiem, czy występują różne typy zacisków, ale ja w swojej z 2004 roku miałem bardzo prosto to skonstruowane.
Chyba tylko klucz 13 był potrzebny, ale dokładnie nie pamiętam może jeszcze 17.
A w tarczach miałem 2 otworki nagwintowane, w które wkręcasz naprzemiennie śruby i tarcza schodzi sama.
Panowie...Tam jest taka blaszka,ktora jak dotyka tarczy zaczyna wydawac nieprzyjemny dzwiek.On wlasnie wskazuje,ze klockow nie ma...Jak ktos rozkrecal samodzielnie klocki to wie gdzie ona sie znajduje.Czujnika nie mat to fakt.
piotras80 [Usunięty]
Wysłany: 2013-06-22, 01:38
Krzysztof83 napisał/a:
Ja wymieniałem sam, nic nie trzeba kasować w komputerze.
Nie wiem, czy występują różne typy zacisków, ale ja w swojej z 2004 roku miałem bardzo prosto to skonstruowane.
Chyba tylko klucz 13 był potrzebny, ale dokładnie nie pamiętam może jeszcze 17.
A w tarczach miałem 2 otworki nagwintowane, w które wkręcasz naprzemiennie śruby i tarcza schodzi sama.
A jak jest z czujnikiem ABS ?Też trzeba wymienić podczas wymiany tarcz czy może zostać stary?
Nie ma potrzeby wymiany czujnika ABS podczas wymiany tarcz/klocków. Poza tym umiejscowiony jest w zwrotnicy, której nie demontujesz podczas wymiany wyżej wymienionych podzespołów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum